Filip Chudý Rôzne Kultúra

Považskobystrickým okresom sa šíri inšpiratívny nápad: Radosť majú z neho všade

Obľúbená forma letnej zábavy sa rozširuje v našom okrese do ďalších obcí. V jednej z najväčších začnú už jej tretie pokračovanie.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrickým okresom sa šíri inšpiratívny nápad: Radosť majú z neho všade
Zdroj: TASR

V Domaniži sa už tretí rok za sebou môžu tešiť na letné kino, prvé v rámci tejto sezóny bude v areáli futbalového ihriska v sobotu 21. júla o 21:00. Pôjde o film Čiara. Podľa slov starostu obce Františka Matušíka síce uvažovali, že premietať sa bude už tento piatok, no keďže predpoveď počasia ešte nebola priaznivá, bude to v sobotu, no ďalšie premietanie by malo byť už v piatok 27. júla (film Únos).

Zo začiatku to budú v Domaniži hlavne česko-slovenské filmy, ktoré ešte nie sú veľmi známe z televíznej obrazovky, keďže o tie bol podľa starostu medzi obyvateľmi najväčší záujem. „Mali sme síce letné kino pripravené už na začiatku tohto leta, veď chceme premietať cez celé letné prázdniny, lenže počasie nám v ich úvode neprialo, navyše 15. júla boli u nás hody, čiže počas toho víkendu sa to nedalo,“ vysvetlil Matušík, prečo sa to spúšťa až teraz.

„Je to úspešná akcia, ktorá získala hneď od prvého ročníka v našej obci veľkú popularitu, preto v nej mienime pokračovať. Chodilo nám na ňu minulý rok okolo 500 ľudí, dokonca aj z Považskej Bystrice. O jej úspechu svedčí aj to, že sa rozširuje do ďalších obcí, ktorým sme trochu pomohli, veď sa už premieta aj v Hornom Lieskove a Prečíne,“ povedal starosta Domaniže.

Podľa vlastných slov je rád, že tento úspešný projekt sa rozširuje do ďalších obcí. „Bolo by podľa mňa pekné, keby sa to presadilo aj do Považskej Bystrice. Bude tam síce Bažant Kinematograf a v Považskom Podhradí býva Summer Biograf, no mohlo by sa to chytiť aj v niektorých ďalších mestských častiach, čo už ale je na mestských poslancoch. Ak by mali záujem, radi im pomôžeme,“ uviedol s tým, že minulý rok ho síce oslovili zo SNP, kde to plánovali vyskúšať v areáli „šestky“, no tento rok sa mu ešte zatiaľ neozvali.

Ako ďalej prezradil, obec uhrádza licenčné práva za filmy, pričom veľké plátno , projektor a ozvučenie už majú. Vstupné je zadarmo. K letnému kinu v Domaniži neodmysliteľne patrí aj grilované občerstvenie. „To a výčap zabezpečuje miestny futbalový klub, pričom výťažok ide našej telovýchovnej jednote. Je to teda dobré pre obec z viacerých strán. Nielenže je tu vďaka tomu lepšie kultúrne vyžitie, ešte sa tým pomôže aj športovcom,“ doplnil Matušík.

Letné kino si budete môcť v najbližšom čase bezplatne vychutnať na viacerých miestach nášho okresu. V Hornom Lieskove v piatok 20. júla od 21:00 premietnu v areáli pod Smriečím film Vo štvorici po opici. Summer Biograf v areáli ZŠ v Považskom Podhradí v sobotu od 21:30 ponúkne film Čiara. V tom istom čase sa bude v Prečíne na ihrisku premietať film Všetko alebo nič. Navyše v nedeľu pri fontáne v považskobys­trickom centre štartuje päťdňový Bažant Kinematograf.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM