Filip Chudý Rôzne

Považskobystrický panelák iste spoznávate... Toto prvenstvo mu už nik nevezme!

Súčasný obraz nášho mesta tvoria z veľkej časti paneláky, ale nie vždy tomu tak bolo. Aká je história našich sídlisk a ktorý panelák bol vôbec prvý?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrický panelák iste spoznávate... Toto prvenstvo mu už nik nevezme!
12
Galéria

Kým dnes na považskobystrických sídliskách dominujú paneláky, nie vždy tomu tak bolo. Najstarším sídliskom nášho mesta je Strojárenská štvrť. Ako nám prezradila Daniela Šešová, vedúca Oddelenia územného plánovania považskobystrickej radnice, Kolónia, staršia časť Strojárenskej štvrte, je urbanisticky ucelený a architektonicky hodnotný súbor bytových domov kolóniového typu z 30. a 40. rokov 20. storočia.

Podľa jej slov je veľmi ťažko označiť presné dátumy začatia výstavby jednotlivých sídlisk, lebo začali vždy výstavbou niektorej stavby, no druhým považskobystrickým sídliskom sú v každom prípade Lány. Ich obytná časť (Lánska, Pribinova, 1. mája, Dukelská, Pionierska, Nemocničná ulica) je podľa mestskej architektky urbanisticky ucelený a architektonicky jednotný obytný súbor postavený v 50. až 60. rokoch minulého storočia v štýle socialistického realizmu (sorela). Prvý bytový dom je na Lánoch z roku 1947. „Časť domov je vyzdobená reliéfnymi maľbami, mozaikami, freskami a ornamentmi na fasádach,“ doplnila Šešová. No Lány majú v rámci obytnej výstavby mesta predsa len jedno prvenstvo.

„Prvý panelový bytový dom postavený v Považskej Bystrici v roku 1960 bol na Dukelskej ulici, je to tzv. ,červený panelákʻ. Ten je pozoruhodný progresívnym konštrukčným systémom a architektonickým vzhľadom,“ prezradila Daniela Šešová.

Zaujímavosť nám v spojitosti s výstavbou v Považskej Bystrici prezradil aj primátor mesta Karol Janas, ktorý je zároveň aj historikom. Mesto sa totiž spojilo a začalo tvoriť urbanistický celok až v roku 1948. Dovtedy bolo rozdelené na dve časti, medzi ktorými bola dva kilometre dlhá hradská cesta.

Čo sa týka panelákov, tie začali by neskôr dominantné pri výstavbe ďalších sídlisk. Na Strede bol prvý panelový bytový dom (20 b. j. blok N) začatý v roku 1972 a skolaudovaný 31. októbra 1973 a blok A 180 b. j. začatý 5. júla 1972 a skolaudovaný 15. mája 1974. Na SNP bol prvý panelový bytový dom postavený v rokoch 1975 –1976. Na sídlisku Rozkvet bol obytný komplex panelových bytových domov l/2 – 832 b. j. povolený (ÚR) 15. januára 1982. Zaujímavosťou je to, že prvé kľúče na Rozkvete dostali obyvatelia slávnostne 14. októbra 1983, o čom nás informoval Karol Janas.

Červený panelák na Lánoch: Prvý v Považskej Bystrici
12
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Pozitívna správa o Považskej Bystrici: Prečo bolo viac radosti ako smútku?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM