Filip Chudý Krimi

Považskobystrickí policajti s dôležitým údajom: Na TOTO si treba dať bacha!

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Považskej Bystrici zaznamenalo nepríjemný jav. Na čo si máme dať pozor?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrickí policajti s dôležitým údajom: Na TOTO si treba dať bacha!
Zdroj: Dnes24.sk

Polícia vyzýva občanov k zvýšenej opatrnosti pri nákupoch v obchodných domoch. Okresné riaditeľstvo Policajného zboru (OR PZ) v Považskej Bystrici zaznamenalo nárast prípadov krádeží peňaženiek a kabeliek počas nákupov v obchodných domoch. Páchatelia využívajú nepozornosť osôb, ktoré počas nakupovania nevenujú dostatok pozornosti svojim osobným veciam, ako napr. kabelkám, peňaženkám, taškám a pod. Informoval o tom riaditeľ miestneho OR PZ Slavomír Kučera.

„Ku krádežiam najčastejšie dochádza vtedy, keď si človek počas nakupovania odloží svoje osobné veci do nákupného vozíka, svoju pozornosť upriami na nákup, či rozhovor s inou osobou a odloženým osobným veciam nevenuje dostatok pozornosti. Zlodej, pre ktorého je „zlodejčina“ zamestnaním a možno aj jediným príjmom, vyčkáva v nákupných domoch na každú vhodnú príležitosť, kedy možno peňaženku, či kabelku odcudziť,“ povedal Kučera.

Ten ďalej uviedol, že nie len samotná strata peňazí môže skomplikovať život, ale aj riziko zneužitia osobných dokladov alebo platobných kariet. Polícia preto vyzýva občanov k zvýšenej opatrnosti. Treba si dávať väčší pozor na svoje osobné veci, mobilné telefóny a pod. Obeťou zlodejov sa stávajú ľudia všetkých vekových kategórií, ale najmä staršie osoby.

Dodržiavaním nenáročný preventívnych odporúčaní je možné predísť krádeži a vyhnúť sa nepríjemnej skúsenosti. Tu je niekoľko odporúčaní ako sa nestať obeťou zlodeja:

  • peňaženku alebo doklady si nenechávajte na miestach, odkiaľ je ich možné ľahko vytiahnuť (v zadnom vrecku nohavíc, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky),
  • tašky a ruksaky, v ktorých máte peniaze alebo doklady nenechávajte bez dozoru odložené v nákupných vozíkoch, či iných miestach,
  • dávajte si pozor na kabelky voľne prevesené cez rameno,
  • pokiaľ je to možné, nenoste so sebou veľkú finančnú hotovosť a využívajte možnosť bezpečnejšieho platobného styku (platobnú kartu odporúčame nosiť oddelene od dokladov a peňazí, nezapisovať si PIN číslo na platobnú kartu alebo v jej blízkosti),
  • buďte ostražití, najmä ak sa na Vás niekto tlačí alebo do vás strčí, vždy si skontrolujte svoje osobné veci,
  • po zistení krádeže sa okamžite obráťte na políciu. Ak sa stalo, že ste prišli o tašku či peňaženku a boli v nej osobné doklady a kreditné karty, prípadne iné dôležité doklady, urobte všetko pre to, aby ste zabránili ich zneužitiu (treba zablokovať kreditné karty, nahlásiť na polícii krádež dokladov,…). V prípade krádeže mobilného telefónu kontaktujte svojho mobilného operátora.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM