Aktualizované Filip Chudý Šport Iné športy

Považskobystrickí panteri s mladou krvou: Obmenili trénerskú lavičku aj káder

Začína nová hokejová sezóna, do ktorej vstupujú považskobystrickí hokejisti s pozmeneným kádrom. Pozrite si novinky z klubu.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrickí panteri s mladou krvou: Obmenili trénerskú lavičku aj káder
6
Galéria
Zdroj: TASR

Hokejistom HK 95 Považská Bystrica v minulej sezóne tesne ušiel postup do play-off, čo spôsobili aj známe problémy s rolbou počas zápasu s 20-kou, pričom nakoniec obsadili 10. miesto. Rolba však je už nová, rovnako ako názov súťaže druhej najvyššej hokejovej súťaže pod Tatrami, ktorá ponesie názov Slovenská hokejová liga (SHL). Jej novým generálnym partnerom sa stal Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), ktorý vyčlenil prvoligovým klubom sumu v celkovej výške pol milióna eur, no len v prípade, že budú využívať mladých slovenských hráčov.

Dotácia je približne 4000 eur na jedného hráča. Kluby môžu mať v kádri až sedem hráčov do 23 rokov, z toho dvoch do 20 rokov, aby z projektu ťažila aj juniorská reprezentácia, na ktorých sa vzťahuje dotácia. Samozrejme, do zápasov môžu nasadiť aj viac mladíkov nad rámec zmluvy so SZĽH. „Celková dotácia vo forme rôznych príspevkov a aj s marketingovými právami je približne 50 000 eur na jeden klub. Som rád, že sme sa dohodli so všetkými klubmi, samozrejme, nedávame tie dotácie len tak za nič, ale chceme, aby liga zvýšila svoju úroveň. Táto spolupráca je zatiaľ skúšobná a potrvá jeden rok,“ povedal prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Kluby si v základnej časti navzájom zmerajú sily systémom dvakrát doma, dvakrát vonku. Hracími dňami sú väčšinou streda a piatok. Po odohraní 36 kôl sa liga po 17. januári rozdelí na dve časti. V A-skupine sa predstaví prvých šesť tímov v 10 kolách, v „béčku“ odohrajú dvanásť kôl tímy na siedmej až desiatej priečke, pričom najlepšie dva postúpia do play off k prvej šestke. Štvrťfinále vyraďovacej časti odštartuje 4. marca, víťaz Slovenskej hokejovej ligy bude známy najskôr 6. a najneskôr 12. apríla 2020 a automaticky postúpi do Tipsport Ligy. V play off sa odohrajú všetky série na štyri víťazné zápasy. Posledný tím po nadstavbovej časti nevypadne, o rok sa súťaž rozšíri o víťaza II. hokejovej ligy. Zápas hviezd SHL sa odohrá 11. januára.

„Našou ambíciou je zapracovať mladých hráčov do tímu a tiež sa dostať do play-off. Všetko sa však ukáže počas súťaže, pričom sa začína od nuly. Nepoznáme silu všetkých súperov. A tiež uvidíme, ako sa toho zhostia naši mladí chalani. Dúfam, že sa dobre do sezóny odrazíme,“ povedal klubový manažér Ján Zlocha st.

V lete sa udiala trénerská zmena, keď na poste hlavného trénera nahradil Miroslava Nemčeka jeho asistent Juraj Firit. Tomu na lavičke pomôže počas svojho zranenia obranca Juraj Ďurkech. V klube v lete skončili Erik Kompas (prestúpil do Topoľčian), Dominik Trška (Zvolen), Martin Leško (Žilina), Pavol Fančovič a aktívnu kariéru skončil Marián Koleda. „Je to pre nás veľká škoda, lebo vedel strhnúť mužstvo. Ale chápeme jeho rozhodnutie, veď má 40 rokov. Svoje si odohral a ďakujeme mu za odvedené služby,“ uviedol Zlocha st.

Do brány prišiel Mário Lamper z Michaloviec. Obranu vystužia Simon Šefčík a Samuel Saboš vracajúci sa zo zámoria, Martin Božík z Trenčína a Dán Rasmus Knudsen. Útok posilnili Radovan Iždinský (Prešov), Andrej Hús (Martin) a Marek Krieger (Piešťany). „Na súpiske máme 17–18 hráčov do 23 rokov, čiže naozaj ide o mladé mužstvo. Chceme dať priestor aj naším talentovaným juniorom, ako sú Filip Koreník, Adam Zlocha, Lukáš Urbánek, Pavol Kubala a ďalší adepti,“ doplnil manažér HK 95.

Sezónu odštartujú považskobystrickí panteri v stredu 11. septembra na pôde nováčika z Levíc. Prvý domáci zápas ich čaká v piatok 13. septembra o 18:00 v atraktívnom považskom derby proti donedávna extraligovej Žiline. Potom ďalšie považské derby v Dubnici (18. 9.), doma Topoľčany (20. 9. o 18:00) a nasledovať budú štyri zápasy za sebou vonku, pričom doma sa potom proti Trnave predstavia až 4. októbra.

Zoznam hráčov HK 95 Považská Bystrica

Brankári: Mário Lamper, Dávid Klinčúch
Obrancovia: Samuel Saboš, Juraj Ďurkech, Jaroslav Niník, Ján Nahálka, Lukáš Ďurkech, Adam Zlocha, Patrik Augustín, Simon Šefčík, Rasmus Knudsen, Martin Božík
Útočníci: Radovan Iždinský, Andrej Hús, Dávid Rodionov, Róbert Mokrohajský, Matej Turan, Ivan Švantner, Marek Krieger, Patrik Ligas, Ján Zlocha, Jakub Cíger, Jakub Rufati, Milan Drevenák, Patrik Németh, Lukáš Urbánek, Mikhailo Chykantsev, Pavol Kubala

Poznámka: Aktualizované o káder.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si aj foto z utorkovej tlačovky SHL. Ján Zlocha st. s dresom HK 95.

Štartuje Slovenská hokejová liga
6
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM