Filip Chudý Rôzne

Považskobystrické novinky neobstáli: Podľa bojovníkov proti korupcii sú ŠKODLIVÉ

Organizácia, ktorej poslaním je znižovať korupciu a zvyšovať transparentnosť inštitúcií, si zobrala pod drobnohľad mestské periodiká.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrické novinky neobstáli: Podľa bojovníkov proti korupcii sú ŠKODLIVÉ
Zdroj: TASR

Primátori miest a starostovia mestských častí už nezneužívajú vydávané noviny tak okato ako v období pred predchádzajúcimi komunálnymi voľbami, stále sú však tieto periodiká najmä prostriedkom na propagáciu aktivít a úspechov vedenia samosprávy. Na tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia Transparency International Slovensko (TIS) pri predstavení výsledkov hodnotenia užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru mestských novín.

Propagácia a napádanie

V poradí už tretie hodnotenie pod názvom Hlásne trúby mapovalo periodiká v 100 najväčších slovenských samosprávach (noviny vydáva 84 z nich). TIS v nich hodnotí to, aký veľký priestor dávajú vedeniu samosprávy, či poskytujú priestor aj kritickým názorom a snažia sa o objektívny, vyvážený obsah, rovnako, či dávajú priestor občanom dozvedieť sa o budúcich rozhodnutiach samosprávy, do ktorých sa môžu zapojiť.

„Značná časť týchto periodík stále slúži predovšetkým na propagovanie úspechov primátorov,“ skonštatoval v globálnom hodnotení riaditeľ TIS Michal Piško.

Upozornil, že objektívnosť tlačených mestských médií sa zásadnejšie nezvýšila ani počas aktuálneho volebného obdobia, v ktorom sa do vedenia značnej časti samospráv dostali noví politici sľubujúci zmenu. „Oponentné názory sú v menšine, v niektorých novinách úplne absentujú, v prípade najhoršie hodnotených periodík slúžia noviny pre vedenie samosprávy aj na napádanie politických oponentov,“ dodal analytik TIS Ľuboš Kostelanský.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Prepad

Považskobystrické novinky obsadili 68. miesto s indexom 45,47 %, čo ich radí medzi škodlivé noviny.

Tých je spolu 28, zvyšných 56 hodnotených periodík označil TIS ako prínosné noviny. Oproti poradiu z minulého vydania rebríčka (v roku 2018) si Považskobystrické novinky pohoršili o deväť miest. Pokračuje tak ich pád z minulých rokov.

„Periodikum Považskobystrické novinky prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. V periodiku absentujú informácie o politike radnice, nie je dobrým zdrojom informácií o budúcich rozhodnutiach. V časti článkov o politike radnice nie je uvedený autor. Vedenie radnice je prezentované v rozumnej miere a obsahovom kontexte a vedenie samosprávy nie je na fotkách zobrazované takmer vôbec,“ znie hodnotenie od TIS.

Najlepšie hodnotenými z hľadiska kritérií verejnoprávnosti a objektívnosti boli v prieskume radničné noviny mesta Košice, Banskej Bystrice a Prešova. Na opačnom póle hodnotenia TIS sú periodiká, ktoré vydáva mesto Tvrdošín, Humenné a Rimavská Sobota.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považia

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM