Filip Chudý Kultúra

Považskobystrické kultúrne dedičstvo: Výstava nášho najvýznamnejšieho umelca

Dni európskeho kultúrneho dedičstva prebiehajú aj v Považskej. Vidieť okrem iného môžete aj nevystavené diela najvýznamnejšieho umelca nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrické kultúrne dedičstvo: Výstava nášho najvýznamnejšieho umelca
Zdroj: Dnes24.sk

Aj v Považskej Bystrici počas septembra prebiehajú Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2016. V našom meste je ich nosnou témou výstava doteraz nevystavovaných obrazov umelca Imra Weinera Kráľa, ktorý je rodákom z nášho mesta a je po ňom pomenovaná aj miestna umelecká škola a pred mestským úradom má sochu.

„Jednoznačne ide o najvýznamnejšieho považskobystrického umelca v histórii. Imrich Weiner Kráľ bol navyše veľmi ľudský a mal v sebe veľa dobrého, čo z niektorých jeho obrazov aj cítite, ak si ich dlhšie prezeráte. Majú takúto výpovednú hodnotu,“ povedala historička Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici Anna Šujanská.

Výstava s koncertom

Výstavu 47 obrazov Imra Weinera Kráľa, ktoré sú majetkom nášho mesta, si môžete pozrieť v kaštieli Burg v Považskom Podhradí, ktorý sa nachádza pod Považským hradom. Vstup je voľný. Vlastivedné múzeum navyše pripravilo elektronickú prezentáciu výtvarných diel zbierky Vlastivedného múzea a Považská knižnica zas informačné panely. Výstava bude pre širokú verejnosť sprístupnená v stredu 14. septembra o 17:00, pričom pripravený je aj sprievodný program.

Program výstavného dňa vyplní prednáška o šľachtických rodoch z okolia Považskej Bystrice, premietanie filmu o Považskej Bystrici z archívu RTVS, História sa nás dotýka (prezentácia o histórii budovy Považskej knižnice), samostatný koncert Sláčikového kvarteta Štátneho komorného orchestra Žilina, koncert harfistu Pavla Repáňa, detská knižka I. W. Kráľa – Príbehy kocúra Mineta (Príbehy pre Elise).

Program v kine Mier

V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2016 je tiež do piatka 16. septembra v kine Mier inštalovaná výstava s názvom Pamiatky a my. Tá je zameraná na Považský hrad (história, obnova, fotoreportáž), Mestskú kroniku (výťah z kroniky zameraný na 70. výročie priznania štatútu mesta), Artikuly bratov Podmanických (prvé zachytené miestne zákony) a mestské pečate (výťahy z mestskej kroniky.

Do 25. septembra je v kine Mier výstava fotografií s názvom Monument od Ľubomíra Rechtoríka, ktorá bola fotená pri príležitosti realizácie obnovy Považského hradu, do ktorej sa autor sám zapojil ako dobrovoľník. „Prostredníctvom fotografií podáva myšlienky a emócie, ktoré vždy súvisia s konkrétnou témou. Výstava vyzdvihuje krásy Považského hradu a poukazuje na prístup Slovákov k ich vlastnej krajine a kultúrnemu dedičstvu,“ opisujú výstavu organizátori.

A na záver Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2016 sa ešte bude konať koncert pedagógov SZUŠ Stella v považskobys­trickom kostole Návštevy Panny Márie 25. septembra o 19:00. Ako hosť tu vystúpi Zuzana Bandúrová, absolventka akadémie múzických umení v Prahe.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Nový týždeň s rôznorodým programom: 10 pútavých podujatí v Považskej

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM