Filip Chudý Rôzne

Považskobystrické jasle naplnené: Mesačne 120 eur, koľko prispieva mesto?

Záujem o jasle v Považskej Bystrici je veľký. Nielenže sú plné, ale počet ďalších žiadostí je takmer ako kapacita jaslí. Aké sú na ne náklady?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrické jasle naplnené: Mesačne 120 eur, koľko prispieva mesto?
Zdroj: TASR

Mesto Považská Bystrica zabezpečuje od roku 2007 prevádzku troch oddelení detských jaslí, dve sú na Lánskej a jedny na Rozkvete, do toho roku to boli počas samostatnosti dve triedy. Konkrétne sú v Materskej škole na Rozkvete a dve triedy zas v Materskej škole na Ulici Dukelskej. „Mesto prevádzkuje tri oddelenia detských jaslí s kapacitou 45 detí,“ informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Čítajte tiež: TOP hlášky našich škôlkárov: Detičky z Považskej vás zaručene rozosmejú

Na pobyt v jasliach sa prijímajú zdravé deti pracujúcich rodičov vo veku od jedného do troch rokov. Ich prijatiu predchádza podanie žiadosti, ktorú je možné si stiahnuť na web stránke mesta, pričom zápis sa uskutočňuje počas celého roka. O možnosti prijatia informuje rodiča vedúca detských jaslí podľa aktuálneho stavu. „Pre samotné prijatie je potrebné potvrdenie lekára o zdravotnom stave dieťaťa pre navštevovanie jaslí a potvrdenie od zamestnávateľa rodiča,“ povedala Kováčiková.

„Na naplnenosť detských jaslí vo všetkých oddeleniach si ich vedúce nemôžu sťažovať. Mesto stále zaznamenáva veľký záujem. V súčasnosti mesto eviduje ďalších 37 žiadostí o prijatie dieťaťa do mestských jaslí,“ prezradila Kováčiková.

Náklady na jasle

Personál mestských jaslí tvoria detské sestry. Malí jasličkári majú v oboch mestských jasliach každý deň pripravených množstvo zaujímavých aktivít. Poskytuje sa im komplexná starostlivosť, zábavná forma učenia a učia sa základným hygienickým návykom a stolovaniu.

Mesto Považská Bystrica prevádzkovaním troch oddelení detských jaslí pomáha podľa slov mestskej hovorkyne najmä mladým rodinám pri starostlivosti o deti počas ich zamestnania. „Aj keď rodičia prispievajú na úhradu časti prevádzkových nákladov 120 eur, celkové výdavky to nepokryje. No napriek tomu je táto čiastka omnoho nižšia ako v mestských jasliach v Trenčíne, Žiline či vo viacerých ďalších mestách. Mesto pritom na jedno dieťa dopláca približne 150 eur,“ dodala Iveta Kováčiková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Aktuálne INFO: Považskobystričania otvárajte ventily, vieme kedy začína vykurovacia sezóna!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM