Filip Chudý Rôzne Rôzne

Považskobystrické gymnázium žilo maturitou: Aké boli podľa tamojších žiakov skúšajúce komisie? FOTO

Tento týždeň prebiehala v Považskej Bystrici ústna časť maturitnej skúšky. My sme sa na jej záver boli pozrieť na miestnom gymnáziu, kde sa nám podarilo zachytiť pocity tamojších maturantov.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrické gymnázium žilo maturitou: Aké boli podľa tamojších žiakov skúšajúce komisie? FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Skúška dospelosti, aj tak sa zvykne hovoriť maturitnej skúške, ďalší zas hovoria to povestné maturita formalita. No toto slovné spojenie maturanti v ostatných dňoch radšej veľmi nepoužívali, aby náhodou niečo nezakríkli. My sme sa v záverečný deň ústnej maturity boli pozrieť na považskobystrickom gymnáziu. A hoci mali gymnazisti za sebou už tri úspešné dni a pred sebou už len poslednú ústnu odpoveď, veľkej časti z nich by ste sa stále krvi nedorezali.

Z čoho sa maturovalo?

Na našom gymnáziu sa tento rok maturovalo z 12 predmetov, bolo 16 maturitných komisií a 24 žiakov maturovalo z dvoch jazykov. Zo slovenského jazyka a literatúry skladalo skúšku dospelosti 139 žiakov, nasledoval anglický jazyk (128 žiakov), biológia (60), matematika (50), chémia (48), náuka o spoločnosti (38), informatika (25), nemecký jazyk (24), fyzika (15), španielsky jazyk (14), dejepis (12) a geografia (11).

Nazreli sme do jednej z dvoch miestností, kde sa práve skúšal slovenský jazyk a literatúra. Skúšajúci mali všetko nachystané, z čísiel otázok urobili smajlík, pričom ako sme sa dozvedeli, študenti si najviac ťahali „oči“ a „ústa“. Na chodbe sa na vstup do miestnosti pripravovali Petra a Martina, druhá menovaná nám tesne predtým, ako ju zavolali do vnútra, stihla povedať: „Teraz dúfam, že budem mať šťastie, čo by ma urobilo šťastnou. A keď nie, tak potom nič.“

Dôležitá bola aj šťastena

Šťastie spomínali veľmi často aj iní gymnazisti. „Je to z veľkej časti o šťastí a hlavne nemôžete byť v strese. Tri predmety mám úspešne za sebou, hoci som si vždy vytiahla otázku, akú som práve nechcela, zo všetkých predmetov som dostala dvojky,“ vyjadrila sa nám Petra, ktorá nemala jediné zlé slovo na skúšajúce komisie.

„Všetky komisie, ktoré ma skúšali, boli veľmi milé a snažili sa aj pomôcť. Nemám žiadnu negatívnu skúsenosť, skôr naopak,“ povedala nám gymnazistka Petra.

Jej slová potvrdila aj Martina, ktorá vraj nemala šťastie na ťahanie otázok, ale aj tak ju stretlo šťastie v nešťastí. „Skúšajúci sú totiž ku mne zhovievaví a veľmi mi pomáhali. Čakala som približne také známky, aké mám, ale mohli byť aj lepšie. Najťažšia bola pre mňa matematika, ale práve pri nej som mala zatiaľ asi najviac šťastia,“ dodala Martina.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

HLASUJTE: 15 tabiel považskobystrických maturantov. Ktoré si podľa vás zaslúži titul NAJ?

Foto: ilustračné

Ústna maturita na gymnáziu: Takto to vyzeralo v záverečný deň
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM