Filip Chudý Rôzne Video

Považskobystrické centrum sa mení: Vieme, dokedy má byť hotové, VIDEO a FOTO

Centrálna mestská zóna v Považskej Bystrici sa môže pochváliť novými prírastkami. Pozrite, čo v nej pribudlo.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrické centrum sa mení: Vieme, dokedy má byť hotové, VIDEO a FOTO
32
Galéria

Revitalizácia centrálnej mestskej zóny (CMZ) v Považskej Bystrici by mala byť približne do dvoch týždňov hotová, povedal to v prvý júlový piatok primátor mesta Karol Janas. V súčasnosti prebieha záverečná fáza obnovy jej parkovej časti, ktorá je najbližšie k starému cintorínu. Pribudli tam okrasné čerešne a hrušky, javory, gaštany, hlohy, platany a okrasné kríky. Tiež budú trvalkové záhony vo vybudovaných oblúkoch, podobné tým, aké sú v už zrekonštruovanej časti, ale z trochu inou skladbou rastlín.

„Zadná časť CMZ bude čisto parková. Aktuálne sa dokončuje výsadba stromov a osadzovanie lavičiek. Tráva už je vysadená, pričom do dvoch týždňoch by sa to tu už malo zazelenať, ale krásnu trávu možno očakávať až za rok. V priebehu najbližších dvoch týždňov by tento mestský park mal byť už konečne hotový,“ vyjadril sa považskobystrický primátor.

Ten ďalej uviedol, že priestor pre psíčkarov v CMZ nebude, hoci sa o tom uvažovalo. Rozšíriť by sa ale malo detské ihrisko. „My sme využili projekt, ktorý bol pripravený už v 80. rokoch minulého storočia a v 90. rokoch sa nedokončil. Akurát sme zmenili pôvodné asfaltové návrhy za dlažbu. Radili sme sa tiež so záhradnými architektmi, akú zeleň sem dať, aby sme tiež vizuálne oddelili CMZ od cintorína a zároveň to bolo pekné,“ ozrejmil.

Už v máji primátor prezradil, že stavebné práce a chodníky v parkovej časti CMZ boli vysúťažené na 47 000 eur. Ale celkovú sumu za zeleň nepovedal ani teraz, keďže podľa jeho slov tá ešte nie je definitívna, keďže niektoré stromy ešte len prídu. Suma preto má byť zverejnená neskôr na stránke mesta. Prísť ešte majú aj prašné brány, ktoré sa tam majú ešte osadiť. „Tie sú už objednané, dodacia lehota sú tri týždne, pričom dovtedy by mali byť už aj osadené a počas vrcholiaceho leta by mohli byť využívané,“ doplnil Janas.

Zdroj: Dnes24.sk

„Po týchto prácach budeme považovať CMZ za dokončenú. Do budúcna budú potrebné len práce na tom, aby sa to tu udržiavalo, čiže budeme musieť najať záhradníkov a pod. V pláne je už potom len revitalizácia ciest, ktoré sem vedú, hlavne od budovy starého Považanu. No nemožno vylúčiť, že život prinesie o pár rokov ďalšie zmeny, ktoré sa dotknú tohto priestoru,“ dodal primátor s tým, že oficiálne otvorenie, ako to bolo napr. pred dvom rokmi pri spustení fontány, tentoraz nebude. Ľudia teda môžu tento priestor využívať už priebežne.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Centrálna mestská zóna v Považskej s novými prírastkami: Zábery priamo z centra
32
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM