Filip Chudý Rôzne

Považskobystrická Zóna bez peňazí mala úspech: V kulturáku bolo plno, FOTO

Obľúbené podujatie Zóna bez peňazí napísalo v Považskej Bystrici novú úspešnú kapitolu. Čo bude s vecami, ktoré zostali?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrická Zóna bez peňazí mala úspech: V kulturáku bolo plno, FOTO
7
Galéria
Zdroj: Eva Čičkánová

Zóna bez peňazí sa v Považskej Bystrici konala šiestykrát. V Dome kultúry OZK ho pripravilo OZ Cooltajner a jeho dobrovoľníci. „Tento rok bol záujem verejnosti veľmi veľký. Veci bolo možné doniesť do 12.00 h, pričom práve predpoludním bolo vo vestibule domu kultúry tesno,“ povedala Eva Čičkánová, líderka upcyklačných projektov OZ Cooltajner.

Zóna bez peňazí sa podľa jej slov koná tradične počas poslednej novembrovej soboty a dátum sa prekrýva so známym časom výpredajov „Black friday“. „Aj Zóna bez peňazí má poukázať na to, k čomu vedie nakupovanie bez rozmyslu. K hromadeniu vecí, ktoré človek nevyužíva a k hromadeniu odpadu,“ pripojila.

„Začalo sa adventné obdobie, ktoré stojí ako alternatíva konzumu a dáva priestor na zamyslenie sa nad skutočnými hodnotami. Na podujatí sa objavili veci, ktoré boli úplne nové, nikdy nevyužité, rovnako tak oblečenie. Po minulé roky časť oblečenia tvorili veci, ktoré vyšli z módy. Z roka na rok však takýchto vecí ubúda a ide naozaj o také, ktoré by si ktokoľvek obliekol,“ vyjadrila sa Čičkánová.

Posun vidia organizátori aj v tom, ako sa vníma táto akcia verejnosťou. „Na začiatku bola vnímaná ako možnosť zadovážiť si vianočný darček alebo ako podpora sociálne slabších skupín obyvateľov. Tento rok najväčšiu skupinu ľudí tvorili tí, ktorí nechcú kupovať stále nové a nové veci. Vnímajú aj environmentálny rozmer akcie, kedy už nielen separácia je dôležitá, ale najdôležitejšie je netvoriť nový odpad,“ pripojila líderka upcyklačných projektov Cooltajnera.

Súčasťou Zóny bez peňazí bola aj už tretím rokom organizovaná zbierka topánok s názvom „Topánky pre Tibora.“ „Zbierka vznikla na základe príbehu rómskeho chlapca, ktorý veľmi rád chodil do školy. Keď však do školy prišiel v nových topánkach, zmizli mu. Preto pred rokmi vznikla výzva na zbierku topánok akokoľvek obnosených, pretože tie aspoň nezmiznú,“ vysvetlila Čičkánová.

Tá ďalej uviedla, že veci, ktoré si ľudia počas Zóny bez peňazí nerozobrali, poputujú na dobrú vec. „Spolupracujeme s OZ Eduterra, ktoré si veci vyzdvihne dodávkou a odovzdá komunitnému centru pri rómskej škôlke. Veci tak budú cielene distribuované ďalej,“ dodala.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si, ako to na Zóne bez peňazí vyzeralo.

FOTO: Zóna bez peňazí v Považskej Bystrici
7
Galéria
Zdroj: Eva Čičkánová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM