Filip Chudý Rôzne

Považskobystrická SOŠ má vyše 40 rokov: Stala sa slovenským priekopníkom

Stredná odborná škola v Považskej Bystrici sa za svoju existenciu stihla stať začiatkom 90-tych rokov slovenským priekopníkom. V čom?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrická SOŠ má vyše 40 rokov: Stala sa slovenským priekopníkom
Zdroj: TASR

Stredná odborná škola v Považskej Bystrici vznikla v roku 1974, jej vtedajší názov bol Stredné odborné učilište stavebné. Zameraná bola najmä na výučbu stavebných profesií, ale už v prvých rokoch existencie školy začali vyučovať automechanikov. Podľa súčasného riaditeľa Jána Kunovského škola má síce iba 40-ročnú históriu, za ten čas však vychovala veľa absolventov, ktorí si našli uplatnenie v praxi.

„Dôležitým rokom v histórii školy bol rok 1991, kedy sa škola odčlenila od vtedajšieho Okresného stavebného podniku a získala právnu subjektivitu. Vtedy sa začal najväčší rozvoj školy a začali sa formovať nové študijné a učebné odbory. Vtedajšia riaditeľka a moja predchodkyňa Anna Bartoňová zvládla neľahkú úlohu výborne, systém nastavila veľmi dobre a ťažíme z toho ešte aj v súčasnosti,“ priblížil Kunovský.

V škole sa vyučovali klasické stavebné odbory ako murár, tesár, inštalatér, klampiar. Z automechanických odborov to boli autoopravár – mechanik, autoelektrikár. Z novších odborov, ktoré vznikli po roku 1991, sa začali v SOŠ v Považskej Bystrici vyučovať učebné odbory operátor stavebnej výroby a mechanik stavebno-inštalačných zariadení.

„Škola sa podieľala na veľkom medzinárodnom projekte s nemeckým partnerom, boli sme prvou školou na Slovensku, kde sa začal vyučovať nový odbor montér suchých stavieb. Prví absolventi, ktorí u nás skončili, sú v súčasnej dobe úspešnými podnikateľmi, živia sa tým, čo sa vyučili – montážou sadrokartónu,“ pripomenul riaditeľ školy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považskobystrickí žiaci vedia opäť toho viac: Včela ako symbol v miestnom múzeu

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM