Filip Chudý Rôzne Video

Považskobystrická MHD sa má upravovať: Nezmeškajte termín pripomienok, VIDEO

Nedávno prebehli v považskobystrickej MHD výrazné zmeny, pričom v najbližšom čase by sa mal grafikon opäť upravovať na základe pripomienok občanov.

Zdroj: Dnes24.sk

Od 1. marca 2019 platí v mestskej hromadnej doprave v Považskej Bystrici nový cestovný poriadok a tiež nový výmer cestovného. Tieto zmeny schválili považskobystrickí poslanci 28. februára. Ako je známe, zrušili sa tri linky (10, 32, N3) a celkový počet spojov klesol o 31 %. Cestovné sa zvýšilo o cca 20 – 40 %. Základný cestovný lístok po novom stojí 0,80 € (predtým 0,66 €), na Považskobystrickú kartu, ktorej držiteľom môžu byť len ľudia s trvalým pobytom v našom meste, stojí 0,60 € (predtým 0,43 €). Kompletné zmeny cestovného, resp. nový cestovný poriadok si môžete pozrieť v odkazoch nižšie.

Prevádzkovateľom MHD v našom meste je Mestská dopravná spoločnosť (MDS), v ktorej 34 % akcií vlastní Mesto Považská Bystrica. Na pôde MDS sa vo štvrtok 28. marca konalo pracovné stretnutie vedenia spoločnosti s mestskými poslancami a tiež zástupcami médií. Jeho účelom bolo vyjasniť si situáciu, ktorá nastala po zmenách v cestovnom poriadku a tiež skoordinovať ďalší postup.

Nový cestovný poriadok sa totiž môže upravovať, pričom v tomto smere sú zásadné aj pripomienky od občanov, tie však musia prichádzať systematicky. Preto by sa ľudia z jednotlivých častí mesta mali s nimi obrátiť na poslancov, ktorí ich zastupujú. Kontakty na nich sú uverejnené na stránke mesta v kategórii „Výbory mestských častí“ (VMČ). Poslanci to zosumarizujú za svoje časti a pošlú ďalej. Prvá zmena nového grafikonu by mohla nastať o mesiac.

„Ľudia môžu posielať svoje pripomienky na MDS alebo mesto zhruba do 5. apríla, najneskôr však 10. apríla. My následne o nich budeme s mestom diskutovať a určovať ich reálnu opodstatnenosť. Aby sme čo najrýchlejšie mohli zapracovať úpravy do cestovného poriadku, ktoré by platili od 1. mája,“ povedal spolumajiteľ MDS Vladimír Podoliak.

Ako ďalej uviedol, v zmluve s mestom (platí do 31. augusta 2020) majú rezervu ešte cca 20 000 km. „To by myslím vedelo vyriešiť tie najpálčivejšie problémy, ktoré zmenou nastali. Treba však zdôrazniť, že my sme iba vykonávateľ MHD a robíme to s najlepším vedomím a svedomím, aby ľudia boli spokojní. Mesto musí povedať a objednať, čo presne chce. My môžeme dať mestu len doporučenie, pričom to ešte ovplyvňujú limity v ekonomike a najazdených km,“ vysvetlil Podoliak.

Viceprimátor Peter Máťoš ozrejmil, že jednotlivé požiadavky od občanov by si mali VMČ spísať do 5. apríla, odtiaľ to pôjde na mesto a z neho požiadavka na MDS. „Tá to zanalyzuje, či sa môžu také zmeny urobiť. Potom sa na to pozrieme, že čo áno a čo nie. Vypýtame si aj stanoviská od VMČ, no a potom môžeme pristúpiť k zmene v rámci zmluvy,“ doplnil s tým, že zmeny sa môžu robiť podľa zmluvy štyrikrát ročne, takže občania môžu svoje pripomienky posielať aj priebežne počas roka.

Podľa viceprimátora poslanci už niektoré podnety zaznamenali. Rieši sa nielen pridávanie spojov, ale aj menenie za iné. Tiež sa hovorí o časových posunoch autobusov, či obnovení niektorých zrušených zastávok. „Na nás je, aby sme to vyhodnotili, lebo prichádza množstvo návrhov. My máme štatistiky, preto nepripadajú do úvahy zmeny typu, že ak niekto chce obnoviť autobus, ktorým chodilo päť ľudí a vymeniť ho za taký, kde chodilo 40 ľudí,“ dodal Máťoš.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Pracovné stretnutie na pôde MDS: Hovorilo sa o možných zmenách v grafikone
7
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM