Filip Chudý Rôzne

Považskobystrická MHD reaguje na hrozbu koronavírusu: Urobili tieto kroky, FOTO

Aj spoločnosť MDS Považská Bystrica reagovala na možnú hrozbu koronavírusu. Opatrenia sa dotknú autobusov.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrická MHD reaguje na hrozbu koronavírusu: Urobili tieto kroky, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Mestská dopravná spoločnosť

Spoločnosti zaoberajúce sa verejnou osobnou dopravou postupne zavádzajú vo svojich vozidlách preventívne opatrenia proti koronavírusu s označením COVID-19. Jeho výskyt sa objavil už aj na Slovensku, čo potvrdil dosluhujúci premiér Peter Pellegrini v piatok 6. marca. Už skôr však vozidlá hromadnej dopravy dezinfikovali v Bratislave a začala s tým aj SAD Žilina a tiež SAD Trenčín.

Zvýšenie hygieny v spojoch MHD v Považskej Bystrici nastalo ešte skôr, ako k nám dorazil strašiak menom koronavírus. Predstavenstvo Mestskej dopravnej spoločnosti, a.s. Považská Bystrica, ktorá prevádzkuje MHD v našom meste, takto zareagovalo už v období chrípkovej epidémie. „To znamená, že sa zvýšil objem čistenia autobusov. Vodiči zároveň dostali nariadenie, aby na koncových zastávkach maximálne vetrali aj za cenu, že sa interiér vychladí. Dôležitejšie totiž je, aby sa vzduch vyčistil,“ povedal predseda predstavenstva MDS Jozef Keruľ.

Hĺbková dezinfekcia

Ako ďalej uviedol, predstavenstvo spoločnosti tiež rozhodlo o ďalšom nakúpení dezinfekčných prostriedkov. „Keď Úrad verejného zdravotníctva vydal pokyny, objednali sme dezinfekčné prostriedky, ktoré súvisia s hĺbkovým čistením autobusov a jeho priestorov. Tiež sme informovali verejnosť tým, že sme dali letáky ÚVZ do elektronického informačného systému autobusov, aby na monitoroch cestujúci videli aj túto pomôcku,“ pripojil.

„Dezinfikovali sme teda už predtým, ale teraz nastáva hĺbková dezinfekcia. Rozdiel je v tom veľký. Klasicky dezinfikovať môže každý aj doma, hĺbkové práce však robí špecializovaná firma. Je to na báze polymérovej dezinfekcie proti baktériám, vírusom, tuberkulóze a iným. Trvá to pri jednom autobuse asi dve hodiny,“ konštatoval Keruľ.

Všetky autobusy

S hĺbkovou dezinfekciou vozidiel sa začalo v piatok 6. marca, pričom postupne na rad príde všetkých 23 autobusov MDS. „Budú sa čistiť raz za radom. Ale keďže si to vyžaduje čas, bude sa to robiť postupne mimo špičiek. Z prevádzky totiž nemôžeme zobrať všetky autobusy naraz,“ doplnil predseda predstavenstva MDS.

Následne budú podľa jeho slov cyklicky približne každý týždeň pokračovať v ošetrovaní priestoru dezinfekciou. Čistia sa tiež madlá a rúčky na autobusovej stanici v priestoroch infocentra. „Náklady ešte ťažko vyčísliť. Cena však v tomto prípade nerozhoduje, hlavne všetko chceme mať čisté,“ dodal.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Pozrite si aj zábery z prác.

FOTO z hĺbkovej dezinfekcie autobusov MHD v Považskej Bystrici
5
Galéria
Zdroj: Mestská dopravná spoločnosť
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM