Filip Chudý Rôzne Kultúra

Považskobystrická knižnica láka čoraz viac: Pred sebou má veľké plány

Považská knižnica v Považskej Bystrici prilákala tisíce návštevníkov, ktorých zlákali viaceré novinky. Tá hlavná sa však ešte len chystá.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrická knižnica láka čoraz viac: Pred sebou má veľké plány
Zdroj: Dnes24.sk

Trenčiansky samosprávny kraj má v zriaďovateľskej pôsobnosti tri knižnice, pričom jednou z nich je aj Považská knižnica v Považskej Bystrici. „Aj v roku 2018 platilo, že k najpožičiava­nejším knihám patrili diela Dána či Nesba, z regionálnych autorov sa do popredia dostala Vanda Rozenbergová. Od začiatku decembra navyše župné knižnice začali pracovať s informačným katalógom novej generácie,“ informovala Barbora Jánošková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK.

Ako ďalej uviedla, považskobystrická knižnica sa v minulom roku podpísala pod takmer 550 podujatí, čím prekonala počet kultúrno-spoločensko-vzdelávacích akcií organizovaných v roku 2017. A jej knižničný fond bol rozšírený o viac ako 4 000 knižničných jednotiek.

„Rovnako stúpla aj návštevnosť knižnice, ktorá sa v uplynulom roku pohybovala na úrovni takmer 69 000 návštev­níkov. Tí okrem návštev podujatí využili aj výpožičné služby knižnice a domov si na určitý čas požičali viac ako 235 000 knižničných jednotiek,“ povedala Jánošková.

K podujatiam, ktoré dočasne oživili priestory knižnice, patrili aj aktivity spadajúce do projektu ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí. Tie prebiehali od júla do novembra 2018 pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa. Škála bola naozaj rôznorodá, od divadelného predstavenia, cez zážitkové hodiny po odborné prednášky. „Ako sprievodné podujatie k projektu ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí bola v auguste 2018 v priestoroch knižnice inštalovaná aj výstava regionálneho zberateľa Milana Belása, ktorého zberateľský fond predstavoval a dokumentoval obdobie vzniku Československa. Na podujatiach sa v rámci projektových aktivít zúčastnilo spolu 407 návštevníkov,“ ozrejmila riaditeľka Považskej knižnice Ivana Knappová.

Ako sme vás informovali už v lete minulého roka, našu knižnicu čaká modernizácia, ktorej by sa mala dočkať v tomto roku. „TSK ako jej zriaďovateľ pristúpi k rekonštrukcii hlavnej budovy na Štúrovej ulici za viac ako 700 000 eur. V rámci nej sa počíta s obnovou fasády, zobytnenia podkrovia, modernizáciou zdravotechnickej inštalácie, vykurovania, vetrania a klimatizovania priestorov, ale aj s výmenou krovovej časti či strešnej krytiny,“ dodala Jánošková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM