Filip Chudý Rôzne

Považskobystrická kalvária sa revitalizuje: Takto by mala vyzerať po dokončení!

Kalvária v našom meste sa rokoch chátrania dočkala revitalizácie. Pozrite si, ako vyzerá aktuálne a ako by mala po dokončení prác.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrická kalvária sa revitalizuje: Takto by mala vyzerať po dokončení!
30
Galéria

Kalvária v Považskej Bystrici dlhé roky len chátrala. Pred vyše tromi rokmi sa začalo s rekonštrukciou viac ako dvestoročnej kaplnky sv. Márie Magdalény, ktorá sa nachádza na vrchole kalvárie, no a teraz sa revitalizujú aj jednotlivé zastavenia. Mesto má tieto pozemky od roku 2013 v dlhodobom prenájme od Farnosti Považská Bystrica, pričom chce, aby sa toto miesto zrekonštruovalo a kalvária sa stala opäť krásnym duchovným miestom a tiež lesoparkom.

„Chceme, aby toto bola prirodzená oddychová zóna, ktorá by nadväzovala na centrálnu mestskú zónu (CMZ) pri Hypernove, ktorá by sa mala tiež v priebehu dvoch rokov dokončiť. Cieľom je to, aby ľudia plynule prešli z CMZ na kalváriu, čiže z mestského parku do lesoparku. Preto na kalvárii plánujeme aj lavičky, ale posledné slovo budú mať pamiatkári, pretože ide o národnú kultúrnu pamiatku. No CMZ a aj kalváriu chceme mať hotovú do konca roka 2018,“ povedal primátor mesta Karol Janas.

Podľa jeho slov je financovanie trojzložkové. „Jednu časť zaplatila Rímskokatolícka cirkev, získali sme tiež dotácie z Ministerstva kultúry SR a čiastočne pomohli aj sponzori, ale gro je na meste. Máme to v rozpočte a nemali by byť s financovaním problémy,“ uviedol primátor s tým, že na jeseň majú byť hotové všetky zastavenia a kaplnka, pričom by chceli stihnúť aj chodníky na kalvárii a urobiť predprípravu na výsadbu zelene.

Samotné zastavenia revitalizujú ľudia zo Združenia hradu Bystrica, s ktorými má mesto dobré skúsenosti už z prác na Považskom hrade. „Práce spočívajú v demontáži starých striech, oprave ríms, omietok, vnútorných dlažieb, výkopoch pre drenážky, či v maľovaní zastavení. Čo sa týka technického stavu boli na tom najlepšie zastavenia v dolnej časti, najhoršie zastavenia v hornej časti kalvárie, kde tri už neexistujú a ostali po nich len základy, ďalšie dve sú čiastočne zdeštruované. Na prácu používame materiály, ktoré schválil pamiatkový úrad. Niektoré zo zastavení si vyžadujú aj statické posúdenia,“ vysvetlil Miroslav Tichý, realizátor prác.

Považskobystrický primátor sa vyjadril, že v budúcnosti sa bude musieť urobiť aj komunikácia okolo cintorína, ktorá prepája CMZ a kalváriu, pričom tú by prispôsobili pre peších a cyklistov. No zrejme to ešte nebude do konca roka 2018, keď by mali byť samotná CMZ a kalvária zrekonštruované. „Ten chodník asi ešte v tomto termíne nebude, to je na dlhšie. Dá sa po ňom prejsť aj v súčasnosti, hoci je v zlom stave. No berme to tak, že toto bude skôr letná vychádzková zóna. Ale všetko závisí od financií, ak to tie umožnia, radi urobíme aj tú komunikáciu,“ doplnil Karol Janas.

Návrh na novú tvár kalvárie si pozrite vo fotogalérii.

Považskobystrická kalvária: Jej aktuálny a budúci stav
30
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Zmena v považskobys­trickej MHD: Ruší sa táto linka!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM