Filip Chudý Rôzne

Považskobystrická kalvária s prestížnou nomináciou: Smeruje k nám poďakovanie

Obnovu kalvárie nad Považskou Bystricou si všimli aj na Ministerstve životného prostredia SR. Kam ju zaradili?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrická kalvária s prestížnou nomináciou: Smeruje k nám poďakovanie
Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročnú Cenu Slovenskej republiky za krajinu získalo občianske združenie (OZ) Kalvársky fond. Združeniu ju udelilo Ministerstvo životného prostredia SR za projekt „Barokový krajinný areál s architektonickým komplexom Kalvárie na vrchu Scharffenberg v Banskej Štiavnici“. Odborná komisia udelila cenu za záchranu ohrozeného unikátneho krajinného komplexu dobrovoľníckou prácou s uplatnením špecifických manažérskych postupov.

Na Cenu Slovenskej republiky za krajinu bolo v roku 2018 nominovaných 12 projektov. Okrem toho víťazného boli ďalším trom udelené osobitné uznania a zvyšným ôsmim udelili poďakovania. Jedno z nich smerovalo aj do nášho mesta „za záchranu, komplexnú obnovu a prinavrátenie účelu a dôstojnosti kalvárie“ za projekt Kalvária – Obnova národnej kultúrnej pamiatky, Považská Bystrica.

Ako informoval web ceny za krajinu, nominované projekty boli prezentované a obhajované v auguste 2018 pred odbornou komisiou, ktorá je zložená z odborníkov v starostlivosti o krajinu, zo zástupcov verejnej správy, samosprávy a zástupcov neziskového sektora. Odborná komisia zhodnotila komplexnosť a celkový prínos projektu v starostlivosti o krajinu, mieru naplnenia kritérií pre posudzovanie ceny, príkladnosť, udržateľnosť projektu, kvalitu predložených podkladov, prihlášky, ako aj samotnej prezentácie a národnú reprezentatívnosť na európskej úrovni.

Z histórie je známe, že iniciatívu pri výstavbe považskobystrickej kalvárie zobralo do svojich rúk vtedy ešte mestečko Považská Bystrica a jeho poprední mešťania. Kalvária bola postavená z darov zbožných obyvateľov v roku 1806, ale v tomto roku nebola vysvätená. V roku 1806 na kalvárii postavili murované sochy, tri kamenné kríže a svätyňu s vežičkou a zvonom. Zastavenia krížovej cesty vtedy ešte neexistovali. Základný kameň svätyni Márie Magdalény bol položený považskobystrickým farárom Jozefom Bobossékom.

Otvorenie zrekonštruovanej kalvárie prebehlo v našom meste presne pred rokom v októbri 2017. Ako uviedla hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková, s prácami sa nekončilo a postupne ešte pribudla nová výsadba zelene a mobiliár. Pred rokom sa spomínalo aj nasvietenie kalvárie, to však je stále len vo víziách. Problematickým zostáva aj prístup na kalváriu pri horšom počasí, preto radnica už dlhšie plánuje to, že sa dá do poriadku aj cestu okolo cintorína, ktorá by však mala slúžiť prioritne peším a cyklistom.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM