Filip Chudý Hádzaná Video

Považskobystrická budúcnosť je v týchto nováčikoch: PROGRAM prípravy, VIDEO

Hádzanári Považskej Bystrice sú už v plnej príprave na novú sezónu, v ktorej sa predstavia až v troch súťažiach. Zistili sme klubové novinky.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrická budúcnosť je v týchto nováčikoch: PROGRAM prípravy, VIDEO
Zdroj: Barbora Talačová

Počas minulého týždňa sa začala pre hádzanárov MŠK Považská Bystrica letná príprava. Tá bude prebiehať v domácich podmienkach. Prvý týždeň bol nábehový, počas tohto bude sústredenie v domácich podmienkach s trojfázovými tréningami, no a v auguste už prídu na rad aj prípravné zápasy. Ostrú sezónu v podobe Slovnaft handball extraligy začneme začiatkom septembra v Prešove.

Ako sme už informovali, z nášho kádra odišli Radim Chudoba a Radek Motlík, ktorým skončili zmluvy. Kariéru opätovne kvôli zdravotným problémom prerušil Anton Hároník. Kvôli pracovným povinnostiam skončil Daniel Valášek. V kádri aktuálne nie je ani Boris Saitz, ktorý u nás pôsobil na konci minulej sezóny na striedaný štart z Martina, no jeho návrat počas sezóny nie je vylúčený. Na hosťovanie do Stupavy odišiel aj nádejný brankár Marcel Adamčík, aby chytal, ale v prípade núdze ho vedenie stiahne späť. „Motlík bol síce naša jednotka v bráne, ale veríme, že Kovačin s Bielom ho plnohodnotne nahradia. Problém máme skôr s ľavákom, čo chceme vyriešiť, keďže hľadáme náhradu za Chudobu,“ povedal Ľuboš Cifra, člen manažérskeho klubového tandemu s Petrom Valášekom.

„Uvedomujeme si, že káder nám starne, preto už intenzívne pracujeme na tom, čo príde o dva-tri roky. Z toho dôvodu sme pred rokom vytiahli a zapracovali k mužom prvých dorastencov, teraz dostanú šancu ďalší naši talentovaní odchovanci. Ľavoruká pravá spojka Marián Maliar, pivot Matúš Oselský, spojky Eduard Valášek a Marek Kocifaj. Pričom chceme dať šancu aj dvom stredným spojkám Andrejovi Slobodovi a Marekovi Štefinovi, ktorí sú síce ešte mladší, no vnímame ich ako veľké talenty. Ale oni sú celé leto preč s kadetskou reprezentáciou, čiže sa pripoja neskôr. To sú hráči, v ktorých je považskobystrická budúcnosť,“ uviedol Cifra.

Nie je vylúčené, že Považská Bystrica sa ešte posilní, ale veľké zásahy do kádra čakať nemožno. Z dorastu by šancu ešte mali dostať aj David Urík a Adam Lovíšek. Vedenie klubu by navyše potešilo, ak by sa v blízkej budúcnosti začali zo zahraničia vracať naši odchovanci, čo by malo tiež pomôcť k postupnej prestavbe kádra.

Od nového roka začnú platiť zmeny v odvodových povinnostiach vyplývajúce zo Zákona o športe, ktoré môžu kolektívnym športom spôsobiť finančné problémy. Aj preto niektoré prešli na amatérsku úroveň, resp. sa vôbec do súťaží neprihlásili. MŠK Považská Bystrica by ale mala fungovať tak, ako sme boli v ostatnom čase zvyknutí. „Čo sa týka finančnej stránky, keďže nové vylepšené zmluvy dostali Šimon Macháč, Ladislav Kovačin, Martin Biel, Martin Kozák, Ivan Bystrický, Peter Jurák, Marián Gardian, tak práve medzi nich sa rozdelilo to, čo sa ušetrilo na zmluvách odchádzajúcich hráčov,“ vysvetlil situáciu Cifra.

„Máme síce viacerých hráčov v najlepších rokoch, no už musíme myslieť aj na budúcnosť, pričom už treba dopĺňať káder z dorastu, aby sme si odtiaľ hráčov postupne pripravili. No už bude na mladých, ako sa ukážu, pričom tu nejde len o talent, ale aj o vôľové vlastnosti, čo chcú v hádzanej dokázať,“ povedal tréner MŠK Václav Straka. Jeho ďalšie slová k príprave si môžete vypočuť na videu.

Zdroj: Dnes24.sk

Hlasy nováčikov v kádri MŠK Považská Bystrica

Vyspovedali sme tiež niektoré nové tváre v kádri mužov, pričom nás zaujímalo, ako vnímajú tento prechod a svoje šance.

Marek Kocifaj (univerzálna spojka, 20 rokov): „Je to náročnejšie ako v doraste, ale je to pre mňa výzva. No musím pridať prakticky vo všetkom, lebo čo fungovalo v doraste, medzi mužmi stačiť zrejme nebude. Verím, že na vyššie tempo si zvyknem a ostatné príde s tým. Určite si chcem vybojovať nejaké minúty na ihrisku, hoci ľahké to nebude.“

Eduard Valášek (univerzálna spojka, 18): „Vnímam to ako veľkú skúsenosť, že už len môžem trénovať s mužmi. Je tu navyše možnosť vidieť aj svetovú hádzanú, keďže opäť ideme do pohárovej Európy. Dúfam, že prechod medzi mužov zvládnem a budem osožný pre tím. Bol by som rád, ak by som sa len trochu priblížil k otcovi Petrovi Valášekovi, ktorý patrí k legendám považskobystrickej hádzanej. No zároveň dúfam, že ma s ním nebudú porovnávať.“

Marián Maliar (pravá spojka, 17): „Som rád, že som už medzi mužmi, hoci som stále len dorastenec. Mám síce pozíciu nováčika, no verím v nejaké minúty na ihrisku, pričom mám výhodu v tom, že som ľavák. No nemôžem mať veľké oči, stále sú v kádri skúsenejší hráči. Treba byť pokorný, no a potom uvidíme, ako sa situácia vyvinie.“

Zoznam prípravných zápasov MŠK v letnej príprave 2018

  • 1. august Považská Bystrica – Hranice
  • 7. august Považská Bystrica – Frýdek-Místek
  • 10. august Považská Bystrica – Litovel
  • 16. – 18. august Zepos Cup v Jičíne (odohráme štyri zápasy, na turnaji budú okrem nás domáci Jičín a Plzeň, poľský Glogów a holandský Volendam)
  • 23. august Hranice – Považská Bystrica
  • 28. august Frýdek-Místek – Považská Bystrica

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM