Rôzne

Považskobystričania si uvedomujú potrebu separácie: Poplatky za odpad sa zvyšujú

Ak chceme na odpadoch ušetriť, musí sa zvýšiť miera separácie. V Považskej Bystrici sa v roku 2020 vyseparovala viac ako tretinu odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystričania si uvedomujú potrebu separácie: Poplatky za odpad sa zvyšujú
Zdroj: Dnes24.sk

Miera vytriedenia komunálneho odpadu dosiahla v roku 2020 v Považskej Bystrici 34,23 percenta, v porovnaní s predchádzajúcim rokom stúpla o 1,6 percenta.

Podpora separovania

Podľa referentky odpadového hospodárstva považskobystrickej radnice Daniely Sovíkovej samospráva za separovanie zinkasovala z Environmentálneho fondu 43 190 eur. Financie použije mesto na zlepšenie a zefektívnenie separácie.

„Radnica sa rôznymi formami snaží podporovať separovanie. Za posledných päť rokov bolo v meste a jeho integrovaných častiach dobudovaných 236 stojísk, v ktorých je umiestnených 1 422 nádob na plasty, papier, sklo, tetrapaky, kov, textil a biologicky rozložiteľné odpady. Obyvateľom bývajúcim v rodinných domoch sme rozdali viac ako 2 800 kompostérov, ale aj farebné vrecia. Naprázdno neobišli ani tí, ktorí bývajú v panelákoch, nedávno im boli doručené košíky a vrecká na biologický odpad,“ informovala Sovíková.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zvyšovanie poplatkov

Považskobystričania si podľa nej uvedomujú potrebu separácie, svedčia o tom aj čísla za posledné roky, keď jej miera postupne stúpa. V rokoch 2017 a 2018 bolo percento separácie necelých 28 percent, v roku 2019 to už bolo 32,62 percenta a v minulom roku 34,23 percenta.

„Poplatky za uloženie odpadov sa neustále zvyšujú, čiže ak chceme na odpadoch ušetriť, musíme zvyšovať mieru separácie. Je to veľmi dôležité nielen z ekonomického hľadiska, ale aj z pohľadu životného prostredia,“ zdôraznila Sovíková.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM