Filip Chudý Rôzne Správy

Považskobystričania pošlú svoj hlas aj z exotiky: Voliť budú z Číny, Haiti i USA

Zúčastniť sa parlamentných volieb spoza hraníc sa chce oveľa viac Považskobystričanov, než predtým. Z ktorých krajín pošlú svoj hlas?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystričania pošlú svoj hlas aj z exotiky: Voliť budú z Číny, Haiti i USA
Zdroj: TASR

Už v sobotu 29. februára náš čakajú parlamentné voľby, v ktorých kandiduje 25 politických strán, politických hnutí a ich koalícií. O tieto voľby je veľký záujem medzi Považskobystričanmi už teraz, o čom svedčia aj údaje z mestského úradu. Voliči, ktorí v čase pobytu nebudú v mieste svojho trvalého pobytu, ale v zahraničí, mohol požiadať obec trvalého pobytu o voľbu poštou.

„V podmienkach nášho mesta o takúto možnosť požiadalo 456 voličov. Zaznamenali sme teda značný nárast, keďže v roku 2016 o voľbu poštou požiadalo len 198 ľudí,“ povedala Daniela Bubáková, vedúca organizačného odboru Mestského úradu v Považskej Bystrici.

Ako ďalej uviedla, žiadosti o voľbu poštou boli doručené na na radnicu okrem Európy aj z takých krajín ako USA, Kanada, Mexiko, Austrália, Nový Zéland, Vietnam, Čína, Singapur, Haiti a Spojené arabské emiráty.

Občan s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorý v deň konania volieb nebude môcť voliť v mieste svojho trvalého pobytu vo svojom volebnom okrsku, v zozname ktorého je zapísaný, môže požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie hlasovacieho preukazu. „Mesto alebo obec na základe žiadosti vydá hlasovací preukaz a zo zoznamu voličov ho vyčiarkne s poznámkou o jeho vydaní. Tento ho oprávňuje na zápis do zoznamu voličov v ktoromkoľvek volebnom okrsku,“ vysvetlila Bubáková.

Občan môže požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu osobne, v listinnej forme, elektronicky alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby. „Osobne je možné vybaviť si hlasovací preukaz najneskôr v posledný pracovný deň pred dňom konania volieb, teda 28. februára, v úradných hodinách na Mestskom úrade v Považskej Bystrici na čísle dverí 119. Radnica ho vydá bezodkladne, stačí si priniesť občiansky preukaz,“ ozrejmila vedúca organizačného od­boru

V listinnej forme treba požiadať tak, aby žiadosť o vydanie hlasovacieho preukazu bola doručená mestu najneskôr 15 pracovných dní pred dňom konania volieb, teda do 10. februára. „Tento termín je platný aj pre elektronické žiadosti, ktoré je potrebné zaslať na adresu alzbeta.blanarova@povazska-bystrica.sk alebo erika.bolcekova@povazska-bystrica.sk,“ doplnila Bubáková s tým, že vzory tlačív sú na stránke mesta.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM