Filip Chudý Rôzne Kultúra

Považské strojárne tvorili našu históriu: PROGRAM osláv ich vzniku

Bez strojární by Považská Bystrica bola zostala možno len dedinou. Preto si treba pripomenúť, čo pre naše mesto znamenali.

Ilustračný obrázok k článku Považské strojárne tvorili našu históriu: PROGRAM osláv ich vzniku
Zdroj: CoolTajneR

Závod, ktorý tvoril históriu Považskej Bystrice, sa síce niekoľkokrát transformoval, ale spoločne ho poznáme pod názvom Považské strojárne. Dnes je síce už 120-hektárový objekt rozdelený na rôzne súkromné spoločnosti, ale v tomto priestore je dodnes zamestnaných veľa obyvateľov Považskej Bystrice a okolitých obcí.

Nebol by však vznikol, pokiaľ by tam pred 90 rokmi na nive pri rieke Váh v Považskej Bystrici nepoložil základný kameň novej továrne. Pri tejto príležitosti pripravilo OZ Cooltajner oslavy 90. výročia vzniku strojární, ktoré prebehnú vo štvrtok 29. a v piatok 30. augusta v priestoroch KC Cooltajner a jeho okolí (areál Domu kultúry OZK v Považskej Bystrici).

„Továreň sa v priebehu niekoľkých desaťročí rozrástla na obrovský koncern národného významu, a za tie roky sa azda nenašiel výrobok, ktorý by sa v tomto areáli nevyrábal – od základných nástrojov, zbraní a streliva, cez legendárne ložiská, svetoznáme motocykle a letecké motory, až po súčasné komponenty do viacerých druhov automobilov, jemnú techniku či hydraulické zariadenia,“ povedal riaditeľ OZ Cooltajner Tomáš Bořuta.

Ten všetkých pozýva do Cooltajneru na oslavy 90. výročia vzniku Považských strojární, ktoré si chcú pripomenúť dvojdňovým podujatím. „Nebude chýbať zábava pre rodiny s deťmi, ani pre Považské strojárne tak typická dychovka, tentokrát však v modernejšom prevedení,“ konštatoval.

Ako ďalej uviedol, pripravená je aj výstava toho, čo kedysi bolo klenotom tohto podniku – niekoľkých druhov motocyklov, ktoré vzišli z liniek Považských strojární. „Ďalej dobové výstavy, príjemné rozhovory, veľa hudobných vystúpení a napokon sme si pre vás pripravili aj ohňostroj,“ doplnil Bořuta.

Ten za spoluprácu poďakoval Veterán Klubu Manín, Pod klobúkom, historikovi strojární Pavlovi Mikušovi. Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Program osláv 90. výročia vzniku Považských strojární

Štvrtok 29. augusta

  • 17:00 – Rodinná šifrovacia cyklopátračka
  • 19:00 – Koncert Brass Kvintet

Piatok 30. augusta

  • 12:00 – 20:00 Výstava motocyklov a premietania krátkych filmov
  • 17:00 – Krst knihy Babetta a Korado I & 2
  • 18:00 – Mikrofestival Odpoviem ti piesňou
  • 21:30 – Ohňostroj

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si aj fotogalériu z histórie Považských strojárni, ktoré sme pripravili vďaka stránke Historická Považská Bystrica.

Považské strojárne na FOTO: Takto vznikali a vyzerali
11
Galéria
Zdroj: Historická Považská Bystrica

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM