Samospráva Rôzne

Považská získala známy park a budovu: Rozdiel 400 000 eur vraj nie je problém

Mesto Považská Bystrica zamenilo s TSK pozemky pod cestami za park a bývalé múzeum, pričom rozdiel medzi trhovými hodnotami je takmer 400 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Považská získala známy park a budovu: Rozdiel 400 000 eur vraj nie je problém
Zdroj: Dnes24.sk

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa dohodol s mestom Považská Bystrica na zámene pozemkov. TSK získa od mesta pozemky pod cestami II. a III. triedy v trhovej hodnote 943 000 eur, mesto od TSK získa pozemky pred nemocnicou a budovu bývalého Vlastivedného múzea v celkovej hodnote o takmer 400 000 eur nižšej. Zámenu pozemkov schválilo v pondelok zastupiteľstvo TSK.

Podľa vedúceho právneho oddelenia Úradu TSK Tomáša Baláža chce mesto park zveľadiť, budovu bývalého Vlastivedného múzea sa kraj v minulosti pokúsil už šesťkrát neúspešne predať. TSK získa do majetku pozemky pod cestami, čím podľa neho dôjde k majetkovoprávnemu vysporiadaniu. „Zámena sa realizuje bez finančného vyrovnania,“ skonštatoval Baláž.

Ako informoval primátor Považskej Bystrice a poslanec TSK Karol Janas, zámena je výsledkom dohody medzi mestom a TSK. Mesto chce v budove bývalého Vlastivedného múzea zriadiť materskú školu, na jednom podlaží mestské múzeum a presťahovať tam aj riaditeľstvo Mestských športových klubov, ktoré sídli podľa neho v nedôstojných priestoroch bývalých kabín v športovej hale.

„Park pred nemocnicou je dlhodobo vo veľmi zlom stave, TSK park síce kosí, ale je tam aj fontána, ktorá je zdevastovaná. Dlhodobo sme prejavovali záujem získať park do vlastníctva. Momentálne máme dostatok finančných prostriedkov na výsadbu zelene. Radi by sme tam urobili nový park, celý priestor chceme zrevitalizovať,“ doplnil Janas.

Štyristotisícový rozdiel v cene zameneného majetku nevníma ako problém ani poslanec TSK za Považskobystrický okres Juraj Smatana. Rozdiel je podľa neho len účtovný. „Považská Bystrica dáva kraju nevyužiteľné pozemky pod cestami. Ide len o papierovú hodnotu pozemkov pod cestami, ktoré spravuje samosprávny kraj. Mesto by ich nikdy nemohlo nejakým spôsobom skapitalizovať, alebo inak využiť. Zámena umožňuje kraju vysporiadať si cesty, čerpať na ne eurofondy. Mesto na druhej strane získalo park do ktorého môže investovať z peňazí, ktoré dostalo na náhradnú výsadbu. Mesto na to od ŽSR získalo dva milióny eur účelovo viazaných na výsadbu zelene,“ doplnil Smatana.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM