Filip Chudý Samospráva

Považská sa nachádza v rozpočtovom provizóriu: Nie je jasné, kedy sa to zmení

Považskobystričania stále čakajú na čo i len zverejnenie mestského rozpočtu. Čo to pre mesto znamená?

Ilustračný obrázok k článku Považská sa nachádza v rozpočtovom provizóriu: Nie je jasné, kedy sa to zmení
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Považská Bystrica stále nemá schválený rozpočet na rok 2019, dokonca ešte nebol zverejnený ani len jeho návrh. „Koncom minulého roka boli komunálne voľby a radnica chcela rozpočtové priority prerokovať s novými poslancami, nakoľko považuje za korektné počkať na nových poslancov a zistiť ich priority v rozpočte, ktoré chcú pre občanov naplniť,“ tlmočila hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková.

Nových poslancov je len šesť (Miroslav Bubák, Michal Kolník, Terézia Sárincová, Ľudmila Čičková, Daniela Barbosová a Taťjana Žikavská), zvyšných 19 sa nezmenilo, rovnako ako primátor. Susedný Púchov, kde majú novú primátorku, má mestský rozpočet schválený už od decembra.

Keďže nebol v našom meste chválený rozpočet do 31. decembra minulého roka, Považská Bystrica sa podľa zákona aktuálne nachádza v rozpočtovom provizóriu. Samospráva v nej má limitovanú výšku mesačných výdavkov na 1/12 celkových výdavkov predchádzajúceho roka. Tento režim umožňuje mestu v obmedzenom rozsahu udržať bežný chod. V provizóriu však nemôže samospráva začínať investičné akcie a ani čerpať na ne eurofondy.

Obrátili sme sa preto na mesto, ako ho to ovplyvní. „Rozpočtové provizórium neovplyvnilo investičné akcie mesta vzhľadom na to, že bude trvať cca dva mesiace. Neohrozilo sa ani čerpanie eurofondov,“ predniesla názor považskobystrickej radnice jeho hovorkyňa.

Presný dátum, kedy sa mestský rozpočet dostane na verejnosť, sme však nedostali. „Návrh rozpočtu na roky 2019–2021 je vypracovaný. Konkretizujú sa niektoré položky rozpočtu a min. 15 dní pred termínom zastupiteľstva bude vyvesený, tak ako to určuje zákon 369/1990 Zb. Zatiaľ nie je definitívne určený termín mestského zastupiteľstva. Až bude určený, následne sa stanovia termíny prerokovania návrhu rozpočtu v komisii (komisiách) a mestskej rade,“ uviedla Pagáč Kováčiková.

Tá ďalej konštatovala, že rozpočtové provizórium neznamená zastavenie financovania, keďže finančné prostriedky je možné čerpať mesačne do výšky 1/12 minuloročného rozpočtu. „Čo sa týka dotácií v zmysle § 7 zákona 583/2004 Zb. o rozpočtových pravidlách, tak tieto dotácie sa každoročne začínajú poskytovať až na základe schválenia konkrétnych prípadov mestskou radou, pravidelne zhruba v marci. Nič nebráni tomu, aby to tak bolo aj tento rok,“ dodala.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM