Filip Chudý Rôzne

Považská s novým plánom: Pribudnú desiatky parkovacích miest?

Najvážnejšia situácia s parkovaním je zrejme na našom najväčšom sídlisku. V tejto časti by sa to mohlo zlepšiť.

Ilustračný obrázok k článku Považská s novým plánom: Pribudnú desiatky parkovacích miest?
29
Galéria
Zdroj: TASR

Na augustovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici poslanci schválili návrh na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok a schválenie spolufinancovania projektu „Budovanie vodozádržných opatrení v meste Považská Bystrica“, pričom vďaka tomuto projektu by na sídlisku Rozkvet mohli pribudnúť nové parkovacie miesta. Informovala o tom hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková.

Tá ďalej uviedla, že na výzvu Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky o poskytnutie nenávratného finančného príspevku dalo naše mesto vypracovať projektovú dokumentáciu stavby „Parkovisko Rozkvet pri 8. ZŠ Považská Bystrica“. „Návrh parkovacích stojísk rešpektuje požiadavku zadržania vody v mieste navrhovaného objektu parkoviska. Navrhované technické riešenie priamo prispieva k zlepšeniu environmentálnym aspektom na sídlisku Rozkvet,“ vysvetlila.

„Pri realizácii stavebných prác budú uplatňované ekologické princípy. Okrem výsadby a obnovy zelene budú vybudované parkovacie plochy zo zatrávňovacích tvárnic a tieto budú slúžiť nielen na parkovanie, ale aj na rozvoj zelene a zadržiavanie vody v lokalite Rozkvet. Projekt rieši taktiež bezbariérový prístup k šiestim parkovacím stojiskám, ktoré sú navrhnuté na vetve „B“ v blízkosti chodníka, ktorý sprístupňuje a prepojuje jestvujúce parkovisko pri 8. ZŠ,“ povedala Pagáč Kováčiková.

Celkové oprávnené výdavky projektu podľa jej slov predstavujú 189 575,51 €, výška nenávratného finančného príspevku v prípade jeho pridelenia je vo výške 180 096,73 eur, spoluúčasť mesta by bola približne 9500 eur. Malo by ísť o terasovité parkovacie miesta zo zatrávňovacích dlaždíc. Pribudnúť by mohlo spolu 83 parkovacích miest, z toho šesť ŤZP. Ide o priestor vedľa školy a pod školou vo svahu. Samozrejme, realizácia projektu závisí od toho, či mesto uspeje s výzvou a dostane eurofondy. „Realizovateľné by to mohlo byť až na jar budúceho roka,“ konštatoval primátor Karol Janas.

Ten zároveň prezradil, že mesto v tejto lokalite plánuje vybudovať aj vlastné parkovisko, konkrétne na jej hornej betónovej časti, ktorá v minulosti slúžila ako stavenisko. „Ono je to podbetónované, čiže to stačí len vyčistiť, trochu upraviť a dať osvetlenie. Vznikli by tak desiatky parkovacích miest,“ dodal.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Augustové zastupiteľstvo v Považskej: Zábery z predvolebnej atmosféry
29
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM