Filip Chudý Krimi

Považská pod drobnohľadom: V ktorých mestských častiach pribudnú kamery?

Tisíce eur sú pripravené na to, aby policajné zložky mohli viac monitorovať naše mesto. Akých častí Považskej Bystrice sa to týka?

Ilustračný obrázok k článku Považská pod drobnohľadom: V ktorých mestských častiach pribudnú kamery?
Zdroj: TASR

Kamerový systém Mestskej polície v Považskej Bystrici je podľa slov mestskej hovorkyne Ivety Kováčikovej nenahraditeľným pomocníkom pri objasňovaní trestnej činnosti, priestupkov, ochrane života a majetku občanov. V súčasnosti mestská polícia disponuje 29 kamerami, no ďalšie by mali pribudnúť v tomto roku. „Samospráva chce, aby v tomto roku mestská polícia disponovala viac ako štyridsiatimi kamerami,“ uviedla Kováčiková s tým, že cieľom kamerového systému je zabezpečiť monitoring celého mesta a jeho častí.

Podľa slov náčelníka mestskej polície Juraja Lieskovského majú mesto prepojené od Ulice Tatranskej až po Nemocničnú. „Je to hlavný ťah. Nezabúdame ani na ďalšie lokality, darí sa nám kamery umiestňovať aj do bočných ulíc. Pre kamerový systém je podstatné, aby bol prepojený. Vieme potom monitorovať pohyb, informovať hliadky a vyslať ich v rámci služobného zákroku do danej lokality,“ vyjadril sa Lieskovský s tým, že nové kamery mestskej polície budú po doriešení administratívnych úkonov prepojené na štátnu políciu.

„Táto spolupráca sa nám už viackrát osvedčila. Každá kamera bude prepojená na operačné stredisko štátnej polície, jej zamestnanci môžu sledovať snímané lokality a tak posúdiť, čo sa v meste deje, v prípade potreby vyslať hliadky. Štátnej polícii kamery pomôžu pri dokazovaní trestnej činnosti, ale aj objasňovaní dopravných nehôd,“ uviedol náčelník našej mestskej polície.

Tá koncom minulého roka získala dotáciu na zakúpenie ďalších kamier vo výške 15 000 eur v rámci projektu Prevencia proti kriminalite, ktorý je financovaný z Úradu vlády SR, pričom mesto má v tomto projekte dvadsaťpercentnú spoluúčasť, informovala o tom jeho hovorkyňa. Umiestnenie nových kamier bude mestská polícia konzultovať so štátnou políciou. Cieľom samosprávy je rozširovať kamerový systém postupne do všetkých kritických lokalít.

„Máme v pláne pokryť sídliská Rozkvet, Stred a SNP. Postupne dopĺňať miesta, kde najčastejšie dochádza k trestnej činnosti. Aby sa ľudia cítili bezpečne a my sme mohli v prípade potreby zasiahnuť,“ povedal náčelník mestskej polície. Kamerový systém začali podľa jeho slov dávať do poriadku až po roku 2010, pričom je to dlhoročný proces, no každým rokom napredujú. „Pokiaľ ide o prímestské časti, tam plánujeme statické alebo natáčacie kamery. Prioritou sú však lokality, kde dochádza k páchaniu trestnej činnosti najčastejšie,“ dodal Lieskovský.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Tomáš (35) obvinený z vlamačky: Aha, čo všetko pobral z pivnice!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM