Filip Chudý Rôzne

Považská, obrň sa trpezlivosťou: Výstavba lávky spôsobí tieto dopravné zmeny

Na Rozkvete sa začína pracovať na novej lávke. Stavebné práce však spôsobia tieto dopravné zmeny pre vodičov aj cestujúcich v MHD.

Ilustračný obrázok k článku Považská, obrň sa trpezlivosťou: Výstavba lávky spôsobí tieto dopravné zmeny
Zdroj: Dnes24.sk

Približne 35-ročná lávka, ktorá spája sídlisko Rozkvet s centrom mesta, je v havarijnom stave, preto sa v najbližších dňoch pristúpi k jej demolácii a výstavbe novej lávky. Tá totiž zabezpečuje prístup chodcov a cyklistov k sídlisku Rozkvet od zastávky MHD s označením M. Benku IV., otoč. Navyše je využívaná ako prístup k centru mesta terénnymi schodmi smerom od Ulice Sama Chalupku. Bez lávky by bol prístup k zástavke veľmi sťažený a prechod cez ulicu navyše nebezpečný.

Rekonštrukcia súčasnej nosnej konštrukcie lávky podľa hovorkyne mesta Ivety Pagáč Kováčikovej nie je možná. „Z toho dôvodu dôjde k úplnému zbúraniu nosnej konštrukcie a k vybúraniu časti spodnej stavby s tým, že základy ostanú zachované s možnosťou využitia pre výstavbu novej lávky. Realizáciou navrhovaných prác sa ukončí životnosť nosnej konštrukcie mosta a zvýši sa bezpečnosť účastníkov cestnej premávky v danom bode,“ vysvetlila.

„Úplná uzávierka miestnej komunikácie M. Benku bude v stredu 19. a vo štvrtok 20. septembra. Počas uzávierky bude mestská hromadná doprava premávať cez Novomeského ulicu,“ povedala považskobystrická hovorkyňa. Mestská dopravná spoločnosť na svojej stránke ozrejmila, že pôjde o linky 11, 100 a N3, pričom zastávky na Ul. M.Benku, Ul. Helenská a Ul. ČSA nebudú obsluhované.

Pagáč Kováčiková prezradila, že po riadnom a úplnom realizovaní búracích prác bude dané miesto pripravené na výstavbu novej lávky. „Počas búrania nosnej konštrukcie bude premávka na ceste v danom bode vylúčená. Pri búraní časti spodnej stavby bude premávka čiastočne obmedzená – striedavo v jednom jazdnom pruhu,“ povedala.

Ako ďalej uviedla, búracie práce začali v pondelok 17. septembra, keď sa lávka a jej okolie má uzavrieť a priestor staveniska vyznačiť. „Na lávke sa odstráni zábradlie v celom rozsahu a postupne budú vybúrané časti vozovky na moste po nosnú konštrukciu. Po odstránení vozovky bude postupne žeriavom odstraňovaná nosná konštrukcia, a to v poradí od najvyššie uložených nosníkov. Po znesení budú nosníky v mieste stavby rozbité. Po vybúraní nosníkovej časti nosnej konštrukcie budú na mieste vybúrané podestové časti. Následné bude postupne vybúraná spodná stavba,“ opísala postup.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM