Filip Chudý Rôzne

Považská Bystrica zarastená trávou: Pozrite si na FOTKÁCH, ako to u nás vyzerá

Z najväčšieho považskobystrického sídliska Rozkvet sa šíria sťažnosti na miestnu kosbu. Ako sa má problém vyriešiť?

Ilustračný obrázok k článku Považská Bystrica zarastená trávou: Pozrite si na FOTKÁCH, ako to u nás vyzerá
26
Galéria
Zdroj: Andrej Péli

Obyvatelia najväčšieho považskobystrického sídliska Rozkvet sa sťažujú na nekvalitnú kosbu. Potvrdil nám to aj poslanec za danú mestskú časť František Matušík. „Na podnet od obyvateľov Rozkvetu som minulý týždeň podal sťažnosť, nakoľko sa niektoré úseky ešte nekosili, pričom si myslím, že také miesta, ako je okolie V. ZŠ a cesta okolo archívu by sa mali kosiť ako prvé,“ uviedol Matušík s tým, že sa mu nepozdávalo ani to, že pri kosení chýbali zábrany a pokosená tráva sa hneď neodvážala preč.

Mesto Považská Bystrica podľa slov primátora Karola Janasa poverilo kosením Mestské športové kluby (MŠK) Považská Bystrica, tie však podľa neho nemajú dostatočné kapacity na to, aby pokosili celé mesto, preto sa vypisovala súťaž na externého dodávateľa, ktorý by mal pokosiť sídliská SNP a Rozkvet. Ako nám prezradil riaditeľ MŠK Ľubomír Kubovič, súťaž vyhrala ponuka s najnižšou cenou.

„Podľa zmluvy s externým dodávateľom musia byť sídliská SNP a Rozkvet pokosené dvakrát v sume 108 000 eur. Zmluva porušená zatiaľ nebola žiadnym spôsobom. Prvýkrát sa pokosilo už SNP, kde neboli absolútne žiadne sťažnosti a v pondelok tam začína druhá kosba. Rozkvet sa začal kosiť 15. mája, pričom majú sedem týždňov na jeho pokosenie, následne aj tam začne druhá kosba. Vnímame sťažnosti z Rozkvetu, preto sa snažíme kosbu urýchliť, uvidíme, či sa to podarí,“ vyjadril sa Kubovič.

Mestský poslanec za Rozkvet Andrej Péli dlhodobo vníma kosenie a celkovú údržbu zelene ako výrazný problém nášho mesta. „V samotnom centre je situácia ešte priaznivá, ale keď sa pozrieme na sídliská, kvalita značne klesá a situácia na Rozkvete je každý rok priam katastrofálna, tento obzvlášť. Systém, ktorý tu je zavedený dlhodobo pravidelne zlyháva a žiaľ, zatiaľ neexistuje výrazná vôľa zmeniť ho,“ uviedol Péli s tým, že z celej situácie treba vyvodiť jasný záver, keďže potrebujeme zvýšiť kvalitu kosenia a údržby zelene v Považskej Bystrici.

Tohtoročnú kosbu v našom meste vníma ako problematickú aj primátor. „My požadujeme takú kvalitu, aká tu bola po minulé roky. Musíme si sadnúť s MŠK a nájsť riešenie, aby sa sťažnosti v budúcnosti neopakovali. Pre nás je to totiž neprijateľné, keďže celú kosbu financujeme cez mestský rozpočet. Kde kosí MŠK, tam sme zvyknutí na vysoký štandard, stačí sa pozrieť na centrálnu zónu, no a to požadujeme od každého a v celom meste,“ prezradil Janas, ktorý ako možné riešenie spomenul aj to, že by celé mesto kosilo MŠK, ktoré patrí majetkovo mestu, lenže to by museli zamestnať viac ľudí a následne im hľadať využitie v zime.

Podľa Andreja Péliho efektívne a cenovo adekvátne riešenie tkvie v zodpovedne nastavených súťažných a zmluvných podmienkach. „Pre fungujúce príklady nemusíme chodiť ďaleko. Je mnoho miest na Slovensku, kde údržba zelene funguje na vysokej úrovni, bez ohľadu na to, či ich realizuje mestská spoločnosť alebo súkromný dodávateľ. Bežnému človeku je prakticky jedno, kto práce vykoná. Jediné, čo občan požaduje, je patričná kvalita za primeranú cenu,“ doplnil Péli s tým, že v našom meste momentálne značne postrádame kvalitu pri prácach súvisiacich s údržbou zelene a aktuálna cena je tiež minimálne diskutabilná.

Považskobystričania sa sťažujú: Rozkvet zarastený trávou
26
Galéria
Zdroj: Andrej Péli

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Veľká novinka v považskobys­trickej MHD: Pozrite aj zvnútra, v čom sa povezieme!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM