Filip Chudý Rôzne Kultúra

Považská Bystrica sa zabávala: Stovky ľudí v centre mesta! VIDEO a FOTO

Naše mesto v závere fašiangov zažilo tú pravú zábavu. Centrom rozvoniavali rôzne dobroty, hudbu bolo počuť na desiatky metrov a aj sa pochovávalo...

Ilustračný obrázok k článku Považská Bystrica sa zabávala: Stovky ľudí v centre mesta! VIDEO a FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Fašiangy sa pre tento rok skončili a Popolcovou stredou sa začal v kresťanskej cirkvi 40 dní trvajúci pôst až do Veľkého piatku. No v našom meste sa v posledný fašiangový deň rozhodne nepôstilo, práve naopak, vo veľkom sa zabávalo, pričom celým centrom mesta bolo počuť hudbu vychádzajúcu od kina Mier, kde prebiehala akcia Fašiangy v meste, ktorá prilákala stovky návštevníkov.

PX Centrum v spolupráci s mestom pripravili okrem tradičného zábavného popoludnia s fašiangovými maskami aj rôzne atrakcie pre deti a tiež pre dospelých, ktorí si mohli pochutiť na zabíjačkových špecialitách. No hlavným bodom bol kultúrny program, počas ktorého sa hodinu o zábavu starala hudobná skupina Bonus, po ktorej nasledoval vrchol celého podujatia, ktorým bolo tradičné pochovávanie basy. To malo tento rok na starosti Mestské folklórne štúdio v Považskej Bystrici, konkrétne jeho súbor Seniorpovažan.

„Sú to fašiangy a navyše to bol ich záver, ľudia sa zabávajú, niečo zjedia, vypijú, no a presne o tom to je, aby bola tá správna atmosféra. Považská Bystrica sa v tento deň určite zabávala, bolo to vidieť na ľuďoch, ktorí sem prišli, preto to môžeme hodnotiť len pozitívne,“ povedal Miroslav Žáčik, člen Seniorpovažanu, ktorý pri pochovávaní basy hral farára.

Fašiangy v Považskej Bystrici: Pochovávanie basy
1
Galéria

Podľa jeho slov zvyky treba dodržiavať. „Robili sme to tu už pred niekoľkými rokmi, pričom teraz sme boli pozvaní opäť. Skupín je viacero a vždy je pozvaný niekto iný, čo je správne. Každý má totiž svoje predstavenie, my to robíme takto,“ uviedol Žáčik s tým, že išlo v ich prevedení o taký mix, ktorý je na základe nejakej predlohy, ktorá sa rodila v dolinách nášho okresu, ale vždy to nejako upravia, či už podľa aktuálneho stavu, alebo podľa seba a ľudí, pre ktorých to robia.

Skúsenosti s pochovávaním basy má Seniorpovažan rôzne, no tie utorkové si mimoriadne pochvaľoval. „Bolo výborné počasie, prišlo veľmi veľa ľudí, čo sa mi páčilo. Aj vďaka tomu to bolo teraz určite lepšie ako v minulosti. No hlavné bolo to, že ľudia sa chcú baviť. Navyše niečo takéto každý rád aspoň raz do roka zažije,“ doplnil k atmosfére Fašiangov v meste Miroslav Žáčik.

Fašiangy v meste: Zábava priamo v centre Považskej Bystrice
29
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

PanDee z Považskej Bystrice poodhalil svoje plány: Najčastejšie tvorím v noci

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM