Filip Chudý Samospráva

Považská Bystrica prišla o peniaze: Primátor Janas hovorí o vážnom probléme

Súd rozhodol o tom, že mesto Považská Bystrica musí zaplatiť viac ako štvrť milióna eur. A prísť môže aj o ďalšie peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Považská Bystrica prišla o peniaze: Primátor Janas hovorí o vážnom probléme
Zdroj: Dnes24.sk

Neprešiel ani mesiac od schválenia a rozpočet mesta Považská Bystrica na rok 2022 sa už musel meniť. Dôvodom bol prehraný súdny spor mesta. Krajským súdom v Trenčíne bola mestu uložená povinnosť uhradiť spoločnosti Manín PB, s.r.o. (dnešná iTV) sumu 266 336,81 eur.

Keďže na miestne televízie malo mesto v rozpočte sumu 157 265 eur, radnica pripravila rozpočtové opatrenie, pričom sa použili na úhradu prostriedky rezervného fondu a presunula sa suma 266 337 eur. Poslancom nezostávalo nič iné, len to schváliť, keďže rozhodnutie súdu nemôžu rozporovať.

Nezodpovednosť

Hladinu v celom prípade však rozvíril považskobystrický aktivista Mikuláš Prokop, ktorý celú súdnu ságu o tomto prípade dlhodobo sleduje. Ten už skôr verejne upozornil mesto, že to budú musieť platiť, čo sa teraz stalo realitou.

Pred januárovým zastupiteľstvom na svojej stránke navyše vyzval primátora Karola Janasa, „aby sa verejne ospravedlnil občanom. Pre jeho nezodpovednosť totiž prídeme o desiatky až státisíce eur z našich peňazí, nie jeho.“ Ak by sa podľa neho mesto správalo zodpovedne, nemuselo by prísť približne o trojnásobok oproti základnej sume.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Vážny problém

Janas na zastupiteľstve uviedol, že „ide o veľmi vážny problém“. Zároveň označil Prokopove tvrdenia za „právne nezmysly“ a verejne sa neospravedlnil.

A hoci je primátorom už od roku 2010 a predtým bol ešte štyri roky poslancom, Janas tvrdí, že on za to nemôže. „Súdny spor, ktorý sme teraz prehrali, sa týka rokov 2007 až 2010 a myslím, že je tam aj jeden štvrťrok za rok 2011, to už neviem, ako je. Ja som tú zmluvu ale neuzavrel a neplatil to môj predchodca,“ tvrdí primátor zvolený za koalíciu Smer-SD, SNS a SZ.

Janas zároveň počas zastupiteľstva oznámil, že mesto vedie ďalšie súdne spory o státisíce eur. Ďalších peňazí sa má domáhať opäť aj Manín PB, pričom to nie je všetko. Občania tak môžu prísť o ďalšie nemalé peniaze, ktoré by sa mohli použiť inak, ako na súdne ťahanice.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM