Filip Chudý Kultúra

Považská Bystrica oslavuje: Hlavné ťaháky trojdňových slávností!

Naše mesto v tomto roku oslávi 70. výročie udelenia štatútu mesta. Pri tejto príležitosti prebehnú veľké trojdňové oslavy. Čo konkrétne kde a kedy je pripravené?

Ilustračný obrázok k článku Považská Bystrica oslavuje: Hlavné ťaháky trojdňových slávností!
Zdroj: Dnes24.sk

Oslavy Dní mesta tento rok odštartujú vo štvrtok o 18:00 v kine Mier Večerom filmovej a populárnej hudby. Ten bude plne v réžii dychového orchestra, ktorý pôsobí pri Základnej umeleckej škole. Piatkové dopoludnie pred mestským úradom bude patriť tým najmenším, škôlkarom. Tí si pod vedením svojich učiteliek, ako aj pracovníkov z Mestského folklórneho štúdia pripravili program plný tradícií, tanca a spevu.

Poobedňajší piatkový kultúrny program pred mestským úradom odštartuje o 17:00 poriadnou dávkou folklóru. O tú sa postará folklórny súbor z Centra voľného času Bystričan, súbory Mestského folklórneho štúdia Považan a Mladosť a český súbor Radhošť. „Milovníci folklóru sa môžu tešiť na ochutnávku tradícii nielen z nášho okolia, ale aj z ostaných regiónov Slovenska okorenenú valašským folklórom,“ povedala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková. Folkloristov vystrieda povesť o krásnej Hedvige v podaní historického divadla Cech Terra de Selinan. Tento príbeh je úzko spätý s históriou Považského hradu.

„Piatkový večer vyvrcholí vystúpením famóznych zabávačov a hudobníkov. Ako prvá sa predstaví známa cigánska kapela Kmeťoband. Na námestí pred mestským úradom určite zaznejú ich hity Dnes večer vám zábavu hráme, Bubamara či Načo pôjdem domov. O vrchol večera sa postará charizmatický Janko Kuric s kapelou Vidiek,“ vyjadrila sa Iveta Kováčiková.

V sobotu od 10:00 do 15:00 je pripravený netradičný program aj pre rodiny s deťmi. Okolo jedenástej hodiny osídlia parkovisko za mestským úradom vojnové veterány. Spoločníkov vojnovej technike budú robiť psovodi z mestskej polície, ktorí majú pre všetkých návštevníkov pripravené zaujímavé ukážky so svojimi štvornohými pomocníkmi.

Sobotný kultúrny program odštartuje o 15:00 na pódiu pred mestským úradom. O jeho otvorenie sa postarajú základné umelecké školy a centrum voľného času. Po nich sa diváci môžu tešiť na loptových žonglérov Hands Up. Vystrieda ich rodáčka z Považskej Bystrice, ktorá prerazila aj v Česku, folková speváčka Mirka Miškechová. Tá odovzdá žezlo vokálnej skupine AcaPeople No a považskobystrické talenty vo finále vystriedajú pozvaní hostia. Prvý sa predstaví Robo Papp a záver večera bude patriť speváčke Zuzane Smatanovej.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Víkend klope na dvere: 10 tipov na zaujímavé akcie pre Považskobystri­čanov

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM