Filip Chudý Rôzne Video

Považská Bystrica má nový symbol: Vypočujte si znelku Manínska fanfára

Mesto Považská Bystrica má nový symbol, ktorý pribudol k predchádzajúcim trom. Ako vznikol a ako znie?

Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo v Považskej Bystrici schválilo návrh, aby sa hudobná skladba „Manínska fanfára“ od autora Adama Hudeca stala novým symbolom mesta. K erbu, vlajke a pečati preto pribudla po novom už aj znelka. Predkladateľom návrhu a iniciátorom celej myslienky bol poslanec Juraj Pekár.

„Mesto Považská Bystrica napriek tomu, že znelku má formálne dlhodobo zakotvenú v štatúte mesta ako jeden zo symbolov mesta, skutočnú vlastnú znelku doteraz nemalo. Jedným z dôvodov bola skutočnosť, že objektívne neexistuje pôvodný hudobný motív, ktorý by bol prirodzene spätý alebo spájaný s mestom, jeho tradíciami a históriou,“ uvádza Pekár v dôvodovej správe predloženej zastupiteľstvu.

Ako dopĺňa, objektívne pritom existuje potreba znelky ako zvukového symbolu pri protokolárnych a iných významných spoločenských, kultúrnych a športových podujatiach mesta. „Znelka mesta dodáva mestským podujatiam nový rozmer, poskytuje im zvukový rámec, umocňuje ich charakter a spoluvytvára imidž mesta. Význam a potrebu znelky v súčasnosti podporuje aj intenzívny prienik audiovizuálnych prostriedkov do komunikačnej sféry mesta. Tu môže mať znelka mesta veľmi dôležité postavenie,“ ozrejmil s tým, že absenciu oficiálnej znelky mesta v doterajšej praxi mesta čiastočne zastupovala improvizácia a používanie rôznych, náhodne vybraných hudobných motívov.

Kvalitatívne nová situácia podľa slov Pekára nastala po skomponovaní a slávnostnom uvedení koncertnej skladby „Manínska predohra“ od renomovaného slovenského hudobného skladateľa, speváka a hudobníka Adama Hudeca. „Koncertnú skladbu autor skomponoval a venoval Dychovému orchestru ZUŠ v Považskej Bystrici. Premiéru mala 25. februára 2018 v Považskej Bystrici. Po uvedení tejto skladby sa zrodila myšlienka použiť niektoré hudobné motívy z tejto skladby pre novú znelku mesta,“ konštatoval s tým, že autor skladby s tým súhlasil a následne skomponoval a nahral hudobný motív pre znelku pod názvom „Manínska fanfára“, ktorú venoval priamo mestu.

Znelka tak vychádza zo skladby, ktorej hudobný motív a názov majú priamu väzbu s mestom. „Je to jedinečné a symbolické. Hudobný motív spĺňa požiadavky na mestskú znelku, je moderný, svieži, dynamický, ľahko zapamätateľný a pritom slávnostný,“ doplnil Pekár. Hudobný motív novej znelky prešiel podľa jeho slov odborným posúdením v kruhoch hudobnej odbornej obce v našom meste a získal si jej uznanie a podporu.

Znelka mesta Považská Bystrica sa bude používať pri slávnostných príležitostiach, ako sú slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, oslavy významných výročí, odovzdávanie verejných ocenení mesta, oficiálne prijatie významných osôb na pôde mesta, podujatia Dni mesta a pri iných významných spoločenských, kultúrnych a športových podujatiach v meste.

Samotnú znelku si môžete vypočuť po kliknutí na video.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM