Filip Chudý Samospráva

Považská Bystrica má ďalšieho partnera: Tentoraz z hlavného mesta Macedónska!

Naše mesto získalo ďalšieho zahraničného partnera. Čoho presne sa má týkať táto spolupráca?

Ilustračný obrázok k článku Považská Bystrica má ďalšieho partnera: Tentoraz z hlavného mesta Macedónska!
Zdroj: Dnes24.sk

Považská Bystrica má už osem partnerských miest. Po českých mestách Rožnov pod Radhoštěm, Zubří a Holešov, srbskou Báčskou Polankou, ruským Sovetskom, litovským Taurage a poľským Belchatówom, je najnovším prírastkom na tomto zozname mestská samospráva Gjorče Petrov z Macedónska, s ktorou naše mesto podpísalo medzinárodnú dohodu o spolupráci.

Ako uviedla hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, kontakty medzi predstaviteľmi mesta Považská Bystrica a hlavným mestom Macedónska Skopje veľmi úspešne odštartovali ešte v roku 2011 vystúpením folklórneho súboru Považan. Od tohto roku mestá na neformálnej úrovni spolupracujú predovšetkým v oblasti kultúry a školstva.

„Vzhľadom na to, že najvyšší zástupcovia oboch miest prejavili záujem o rozvoj ďalšej spolupráce, bol vypracovaný návrh znenia dohody o spolupráci medzi Mestom Považská Bystrica a mestskou samosprávou Gjorče Petrov (Skopje), ktorý bol vopred odsúhlasený macedónskou stranou,“ vysvetlila hovorkyňa mesta.

Dohoda podľa jej slov predstavuje všeobecnú deklaráciu záujmu rozvíjať spoluprácu najmä v oblasti miestnej samosprávy, kultúry, športu, cestovného ruchu, sociálneho zabezpečenia, podnikania a v týchto oblastiach si vymieňať informácie. Zmluvné strany sa zaväzujú vzájomne sa informovať o významných udalostiach verejného a spoločenského života a na najvýznamnejšie podujatia pozývať svojich zástupcov, propagovať vzájomné vzťahy a podporovať nadväzovanie kontaktov aj ďalších subjektov miestnej samosprávy.

Mestská samospráva Gjorče Petrov sa nachádza v stredozápadnej časti Skopje, je jednou z desiatich samospráv hlavného mesta Macedónska. Bola pomenovaná na počesť Gjorče Petrova Nikolova – bulharského revolucionára a jedného z lídrov Macedónskeho revolučného hnutia. Samospráva má viac ako 41-tisíc obyvateľov a rozlohu 63 km². „Tieto ukazovatele sú veľmi podobné mestu Považská Bystrica, preto Gjorče Petrov predstavuje ideálne partnerské mesto napr. pri riešení otázok v oblasti komunálnej politiky,“ doplnila Kováčiková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Hudobníci z nášho regiónu zaujali Slovensko: Sú už v semifinále veľkej šou! FOTO + VIDEO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM