Filip Chudý Rôzne

Považská Bystrica bude krajšia: Kde sa plánujú úpravy parkov a zelene?

Mesto získalo finančné prostriedky, ktoré sa použijú na revitalizáciu a novú výsadbu zelene formou mestských parkov v 23 lokalitách.

Ilustračný obrázok k článku Považská Bystrica bude krajšia: Kde sa plánujú úpravy parkov a zelene?
Zdroj: Dnes24.sk

Modernizácia železnice v našom okolí si vyžiada aj výrub 4 551 stromov a približne 28 000 m2 plôch porastených krovinami. Ich spoločenská hodnota bola vyčíslená na 2 263 200,31 eur, ktorú Železnice Slovenskej republiky uhradili jednotlivým obciam podľa zasiahnutých katastrálnych území. „Finančné prostriedky, ktoré mesto získalo sú kompenzáciou za výruby týchto drevín a určené môžu byť výlučne na účely uvedené v zákone. Mesto má v rozpočte na tento rok vyčlenených 1 404 000 eur na verejnú zeleň a vodné hospodárstvo, z toho 900 000 eur je určených práve na náhradnú výsadbu,“ prezradila hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Ako ďalej uviedla, lokality vhodné na revitalizáciu a doplnenie jestvujúcej zelene mestských parkov, v priestoroch vnútroblokov sídlisk ako aj vodných tokov vytypovali odborné útvary mestského úradu a zohľadnené boli aj požiadavky mestských poslancov, ktoré v daných územiach evidovali. Vedúca odboru výstavby a rozvoja mesta Viera Zboranová informovala, že vytypovali 23 lokalít v rámci mesta a mestských častí.

„Sú tu zahrnuté aj areály základných aj materských škôl, ktoré sú vo výlučnom vlastníctve mesta. Momentálne komunikujeme s projektantmi a najneskôr v prvom štvrťroku by mali byť projektové dokumentácie hotové. Vybrané plochy by mali riešiť zeleň na jej území komplexne v nadväznosti na okolitú výstavbu a výsadbu. Súčasný stav zelených plôch a verejnej zelene sa prehodnotí a zrevitalizuje,“ povedala Zboranová.

Podľa jej slov budú v súlade s projektovou dokumentáciou niektoré stromy vyrúbané a vysadia sa nové druhy stromov, kríkov a trvaliek. „Všetko to necháme na odborníkov, a teda záhradných architektov a odborne spôsobilé osoby na vytváranie dokumentov starostlivosti o zeleň. Súčasťou projektovej dokumentácie by mal byť aj mobiliár a prvky drobnej architektúry, tie už však nebudú hradené z prostriedkov určených na náhradnú výsadbu,“ doplnila vedúca odboru výstavby a rozvoja mesta.

Lokality vhodné na revitalizáciu či novú výsadbu formou mestských parkov sa nachádzajú v takmer všetkých sídliskách Stred, Lány, SNP, Hliny i na Rozkvete, v Strojárenskej štvrti, v centrálnej mestskej zóne, v Jelšovom, v Považskej Teplej. „V projektoch búdu navrhnuté najmä pôvodné dreviny. V Parku Mládeže, kde sa nachádzajú aj slnečné hodiny, sa bude pokračovať v ďalšej etape jeho revitalizácie. Odborníci sa budú zaoberať aj parčíkom vedľa fontány pred okresným úradom,“ ozrejmila považskobystrická hovorkyňa.

Jednou z náročnejších lokalít bude podľa nej najväčšie sídlisko Rozkvet, kde sa nachádza viacero vnútroblokov a veľa lesíkov. „Medzi lokality, kde by sa mal upraviť stav zelene a drevín, patrí Helenské nádvorie, okolie základnej školy, priestor medzi ulicou Helenská a Novomestského, nádvorie Hermesu i lesík nad Hliníkmi,“ doplnila Kováčiková s tým, že radnica plánuje zrevitalizovať zeleň aj na pešej zóne na Strede, v parku na Lánskej, vo vnútroblokoch a lesíku na Hlinách. Nová výsadba drevín je predbežne naplánovaná aj v areáli nového cintorína v Jelšovom a zeleň sa má koncepčne riešiť aj na pietnom mieste v Považskej Teplej.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM