Filip Chudý Rôzne

Považská a okolie o krok bližšie k novej cyklotrase: Na čo sa môžeme tešiť?

Vážska cyklotrasa povedie naprieč Trenčianskym krajom, pričom jej desaťkilometrový úsek bude aj v našom okrese. V akej fáze je projekt?

Ilustračný obrázok k článku Považská a okolie o krok bližšie k novej cyklotrase: Na čo sa môžeme tešiť?
Zdroj: TASR

Trenčiansky župan Jaroslav Baška pozval na koniec mája všetkých cyklistov na otvorenie prvej časti Vážskej cyklotrasy, ktorá vedie z Hornej Stredy po Nové Mesto nad Váhom. Vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Veronika Rezáková prezradila, že druhá časť cyklotrasy, vedúca z Púchova po Nosickú priehradu, by cyklistom mala byť k dispozícii už koncom augusta. „Na stavbu ďalších dvoch úsekov má už Trenčianska župa právoplatné územné rozhodnutia, a to od Nového Mesta nad Váhom po Trenčín a od Považskej Bystrice smerom k hraniciam so Žilinským samosprávnym krajom,“ uviedla.

Vážska cyklotrasa má byť samostatná cyklistická komunikácia naprieč Trenčianskym krajom v dĺžke cca 100 km, pričom sa má prepojiť aj s Trnavským a Žilinským krajom. Má priniesť možnosť plnohodnotnej alternatívy k motorovej doprave, k tomu aj pohodlnejšie, bezpečnejšie a kvalitnejšie bicyklovanie. Bude vedená po spevnenej 3 m širokej asfaltovej komunikácii, ktorá bude v čo najväčšej miere segregovaná od motorovej dopravy. V prevažnej miere trasa povedie pozdĺž rieky Váh.

„Aktuálne je spracovaná dokumentácia pre územné rozhodnutie, ktorá prioritne definuje smerové a výškové vedenie cyklotrasy. Nakoľko ale nie je doposiaľ uzatvorený proces majetkovo-právnej prípravy, detailné vedenie cyklotrasy zatiaľ nesprístupňujeme,“ povedala Rezáková o úseku cyklotrasy v Považskobys­trickom okrese.

Úsek Považská Bystrica – hranica ŽSK má mať dĺžku 10,4 km a podľa stránky cyklotrasytsk.sk bude viesť v priestore miestnej komunikácie v Považskej Bystrici a prechádzať pod diaľnicou D1, ďalej povedie na Orlové, kde prejde do pridruženého dopravného priestoru existujúceho chodníka. Cyklotrasa bude viesť na moste ponad Váh ďalej lávkou, ktorá zabezpečí napojenie mosta s existujúcou komunikáciou a novou komunikáciou. Ďalej bude cyklotrasa kopírovať vyjazdené komunikácie. Smerom k hranici ŽSK cyklotrasa končí vybudovaním nového koridoru.

„Paralelne s procesmi majetkovo-právneho vyrovnania TSK pripravuje ďalší stupeň projektovej dokumentácie, na základe ktorej bude zrejmý objem investičných prostriedkov na samotnú realizáciu stavby,“ dodala k finančnej otázke úseku cyklotrasy v našom okrese vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM