Filip Chudý Rôzne Video

Pomoc v boji proti koronavírusu: Zdravotníci z Považskej idú na doraz! VIDEO

Považskobystrická nemocnica má dva nové pľúcne ventilátory, ktoré majú aktuálne pomôcť hlavne pacientom s COVID-19.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica má ďalšie dve nové umelé pľúcne ventilácie, ktoré by mali teraz prioritne pomôcť v boji proti COVID-19. „Mali sme ich osem, pričom v ostatnom období boli využité všetky prakticky neustále. Hlavne pri mladšej vekovej skupine sa ukazuje, že ich použitie v úvodnej fáze choroby pomôže v tom, že potom majú lepšiu regeneráciu pľúc a skôr sa dostanú na oddelenia bez použitia prístrojov a následne domov,“ povedal riaditeľ nemocnice Igor Steiner.

Personál ide na doraz

Ako ďalej uviedol, predchádzajúce dve umelé pľúcne ventilácie im dodal štát, pričom ak prídu ďalšie, aj tie podľa Steinera budú určite využité. „Nepredpokladám, že v najbližšej dobe sa situácia tak zlepší, že by sme ich nevedeli využiť,“ pripojil.

Tieto prístroje však musí obsluhovať vyškolený personál. „Sme na tom tak, ako aj iné nemocnice. Personál síce máme, ale ide na doraz, robí sa veľké množstvo nadčasov. Snažia sa poskytovať dokonalú starostlivosť, ale je to na úkor toho, že tí ľudia sú tu takmer neustále,“ doplnil Steiner s tým, že ak by prišli ďalšie nové prístroje, sú schopní zabezpečiť k nim potrebný personál.

Slovenská kvalita

Nové umelé pľúcne ventilácie sú slovenskej výroby a priamo z Trenčianskeho kraja. „Už ich v nemocnici máme, čiže ich vieme obsluhovať. Je po nich dopyt po celej Európe, berú ich vo veľkom z Holandska či Nemecka. Sú to proste kvalitné prístroje,“ doplnil riaditeľ.

Investícia do nich predstavuje 52-tisíc eur. V rozpočte mesta na tento rok boli vyčlenené prostriedky na prístroje pre nemocnicu, pričom ako uviedol primátor Karol Janas, k tejto sume len pripojili rozpočtové opatrenie.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si, ako vyzerajú nové prístroje.

FOTO: Považskobystrická nemocnica má dva nové pľúcne ventilátory
10
Galéria

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM