Rôzne

Pomoc rodičom: Čo robiť, ak ste zbytočne zaplatili školské poplatky v Považskej?

Tradičné školské poplatky počas nútene zatvorených škôl nemali opodstatnenie, čo aj samosprávy zohľadňovali. Ako je to v Považskej Bystrici?

Ilustračný obrázok k článku Pomoc rodičom: Čo robiť, ak ste zbytočne zaplatili školské poplatky v Považskej?
Zdroj: TASR

Viaceré samosprávy krátko po uzavretí škôl kvôli koronavírusu informovali, že školské poplatky rodičia platiť nemusia. Inde sa kvôli tomu menili aj nariadenia, napr. minulý týždeň sa v Prievidzi schválilo odpustenie školských poplatkov (výdavky v školách a školských zariadeniach) za apríl a máj, keď boli školy z dôvodu pandémie nového koronavírusu zatvorené, pričom to riešili dodatkom k všeobecne záväznému nariadeniu (VZN).

Ako je známe, prerušenie výchovno-vzdelávacej činnosti v základných školách, v materských školách a v školských kluboch detí v Považskej Bystrici platilo po rozhodnutí krízového štábu mesta od 12. marca, pričom reštart školského roka nastal pre žiakov 1. – 5. ročníka nastal 1. júna, kedy mesto otvorilo všetky školy a zariadenia. Čiže školský proces bol v našom meste prerušený 11,5 týždňa.

Má sa vrátiť

Vo VZN, ktorým sa určuje výška príspevkov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Považská Bystrica sa píše aj to, že „príspevok sa vráti pri prerušení činnosti zo strany školy alebo školského zariadenia na viac ako štyri týždne v jednom slede.“ Zaujímalo nás, ako je to reálne so školskými poplatkami v Považskej Bystrici.

„Počas zátvoru pre pandémiu žiadna škola alebo školské zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta príspevok na prevádzku od rodičov nevyberali na základe schváleného VZN mesta,“ informovala kancelária primátora.

Čo robiť, ak ste zaplatili?

Ako ďalej uvádzajú, rodičom, ktorí mali zaplatený napr. polrok, alebo majú trvalý príkaz, sa zaplatené mesiace započítajú pre ďalšie obdobie, alebo im peniaze škola vráti. „Rodič sa musí dohodnúť so školou, čo bude pre neho výhodnejšie,“ doplnilo mesto s tým, že za časť mesiaca, kedy bola škola otvorená, sa vyberá alikvotná časť schváleného príspevku.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM