Filip Chudý Rôzne

Pokuty išli hore, aj právomoci mestských: V Považskej by chceli aj merať!

Ak ste boli zvyknutí, že mestskí policajti vám mohli dať iba papuču, potom zbystrite. Vďaka novele zákona toho môžu viac.

Ilustračný obrázok k článku Pokuty išli hore, aj právomoci mestských: V Považskej by chceli aj merať!
Zdroj: Dnes24.sk

Doterajšie právomoci mestskej a obecnej polície sa zmenili, pričom sa posilnili ich právomoci. Prináša to novela zákona, ktorá už vstúpila do platnosti. Zmenou prešlo nielen oprávnenie mestského policajta na zastavenie vozidla, ale tiež okruh priestupkov, ktoré je príslušník oprávnený prejednať v blokovom konaní.

Ako ozrejmil náčelník Mestskej polície v Považskej Bystrici Juraj Lieskovský, kompetencie príslušníkov mestskej polície sa rozšírili v súvislosti s objasňovaním priestupkov, ktoré môžu prejednávať v blokovom konaní. „Ide pritom o priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky spáchané porušením príkazu, zákazu alebo obmedzenia vjazdu, jazdy, odbočenia, otáčania, cúvania, zastavenia alebo státia vyplývajúceho zo všeobecnej úpravy cestnej premávky alebo z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,“ vysvetlil.

Zvýšené pokuty

Oprávnenia sa teda podľa jeho slov už nevzťahujú len na nerešpektovanie dopravných značiek, ale aj na nerešpektovanie príkazov, zákazov či obmedzení vyplývajúcich z dopravného zariadenia, ktorým je napríklad svetelné signalizačné zariadenie so svetelnými signálmi alebo elektronický panel a elektromechanický panel na premenné značky.  

„Mestská polícia je po novom oprávnená prejednávať nielen tzv. parkovacie delikty, ale aj napríklad prejazd križovatkou na signál STOJ!, nerešpektovanie pozdĺžnej súvislej čiary či iného dopravného značenia. Pri nerešpektovaní vyhradených parkovísk pre ťažko zdravotne postihnutých môžeme uložiť pokutu až 150 eur. Čo sa týka sankcií, aj tie boli v súvislosti s novelou zákona zvýšené,“ povedal náčelník.

Chceli by aj merať

Na krajskom rokovaní s náčelníkmi mestskej polície sa podľa jeho slov zaoberali aj ďalšími podnetmi. „Určite by nás potešilo, ak by sme mali oprávnenie ,meraťʻ. Štátna polícia má rajón veľmi veľký na pokrytie. Málokedy sa im podarí dostať do mestských častí alebo merať rýchlosť priamo v centre mesta,“ konštatoval Lieskovský.

Preto by bolo podľa neho výborné, ak by sme to mohli robiť aj oni. „Poznáme lokality a ľudia nám určite dajú za pravdu, že vodiči jazdia arogantne, ohrozujú tak ďalších účastníkov cestnej premávky a najmä chodcov. Veríme, že sa to podarí presadiť, aby sme mohli byť nápomocní pri dokumentovaní takýchto priestupkov,“ dodal náčelník považskobystrických metských policajtov.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM