Filip Chudý Rôzne

Pohotovosti čaká zmena: Ako to bude v Považskej Bystrici?

Len v januári prišlo na považskobystrickej pohotovosti k zmene a už sa chystá ďalšia. Čo na to naša nemocnica?

Ilustračný obrázok k článku Pohotovosti čaká zmena: Ako to bude v Považskej Bystrici?
Zdroj: TASR

Začiatkom roka 2018 prišlo na pohotovosti v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica k zmene. A to na základe požiadavky praktických lekárov pre dospelých, ktorí do konca minulého roka vykonávali lekársku službu prvej pomoci. Pohotovosť pre dospelých v našom meste od 1. januára 2018 ordinuje v pondelok až piatok od 15:00 do 22:00, počas víkendov od 7:00 do 22:00. Po starom fungovala pohotovosť od 15:00 do 7:00 ráno, počas víkendov nonstop. Od mája 2018 má pritom ale prísť k ďalšej zmene.

„Zákon sa síce mení s účinnosťou od 1. mája, ale to, že lekári nemusia slúžiť na pohotovosti, nie je úplne jasne zadefinované. Končí obdobie, v ktorom organizovali pohotovosti doterajší prevádzkovatelia. Kto teraz bude chcieť prevádzkovať pohotovosť, ten sa musí prihlásiť do výberového konania. NsP Považská Bystrica sa doňho prihlásila,“ prezradil riaditeľ považskobystrickej nemocnice Igor Steiner s tým, že chcú byť subjektom, ktorý bude organizovať pohotovosť pre dospelých a tiež deti a dorast.

„Považskej Bystrici určite nehrozí, že by sa tu neposkytovala pohotovostná služba. Otázkou je len to, kto ju bude poskytovať a za akých okolností. To ešte nevieme,“ doplnil Steiner, ktorý nevedel o inom subjekte, ktorý by tiež prejavil záujem poskytovať pohotovostnú službu v našom meste.

Po novom budú ambulantné pohotovosti v okresných mestách. Povinne majú fungovať v pracovných dňoch od 16:00 do 22:00, v dňoch pracovného pokoja od 7:00 do 22:00. Po 22:00 má naďalej fungovať ústavná pohotovostná služba v rámci nemocníc a takisto záchranná zdravotná služba.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM