Filip Chudý Rôzne

Podjazd v Považskej bol neprejazdný, cesty zaliate: Vyjadrenie radnice, FOTO

Búrka spôsobila, že niektoré miesta v našom meste boli pod vodou. Cez známy cestný podjazd sa nedalo prejsť, problémy boli aj inde. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Podjazd v Považskej bol neprejazdný, cesty zaliate: Vyjadrenie radnice, FOTO
3
Galéria

V nedeľu 25. augusta sa v poobedňajších hodinách prehnala Považskou Bystricou silná búrka. Tá spôsobila, že niekoľko miest nášho mesta sa ocitlo pod vodou. Sociálnymi sieťami sa šírili hlavne zábery z neprejazdného cestného podjazdu medzi Jánskou a Okružnou ulicou, autá mali problémy prejsť aj križovatkou a cestou pri športovej hale, pričom pod vodou bolo viac považskobystric­kých miest.

Vedúca odboru prevádzky, údržby a služieb nášho mesta Jana Mičková ešte nemala presne spočítané, koľko podnetov im po nedeľnej búrke prišlo na mestský úrad. „Pracovníci sú ešte stále v teréne. Monitorujeme aj miesta, ktoré neboli hlásené,“ ozrejmila s tým, že mesto si prevažne tieto služby zabezpečujeme externou firmou Megawaste, s ktorou to má zazmluvnené, pričom jednotlivé položky sú v zmluve finančne určené.

„Pri takýchto mimoriadnych udalostiach však nasadzujeme aj našich ľudí, resp. aktivačných pracovníkov. Situáciu na jednotlivých miestach sme riešili okamžite. Čistilo sa hneď v pondelok a v utorok sme v prácach pokračovali. Na miesta, ktoré sme mali nahlásené, tam sme vyslali ľudí,“ povedala Mičková.

Ako ďalej uviedla, kanály čistia priebežne počas celého roka. „Začína to letnou údržbou, kedy sa čistia pravidelne. Mimoriadne aj v zimnom období. Dažďovú kanalizáciu, ktorú má mesto v správe, čistíme pravidelne. Je to rozdelené na niekoľko etáp. Miesta, ktoré sú problematické, k tým sa ešte spätne vraciame,“ ozrejmila vedúca odboru prevádzky, údržby a služieb mesta.

Podľa nej išlo v nedeľu o mimoriadnu situáciu, na aké nie je sieť dažďovej kanalizácie v našom meste dimenzovaná. „Bol to príliš veľký objem vody za krátky čas. Kapacita vpustí a prietočnosti neumožňuje takého situácie zvládať. Snažíme sa to eliminovať. Napr. budujeme horské vpuste, aby nám naplaveniny nezanášali všetky dažďové vpuste na klasickej cestnej komunikácii. Snažíme sa, ale kapacita je daná a v niektorých prípadoch obmedzená,“ vysvetlila.

Nevie však garantovať, že aj keď teraz problémové miesta vyčistia, že sa to pri ďalšej podobnej búrke nezopakuje. „Jednoducho dimenzia potrubia nie je väčšia. Bola dimenzovaná na nejakú prietočnosť. A pri extrémnej búrke je potrebná väčšiu prietočnosť, než je dimenzia našej dažďovej kanalizácie. Ak nastane teda takáto búrka, môže sa to zopakovať, tomu zabrániť nevieme,“ uviedla Mičková.

V dotknutom cestnom podjazde majú podľa jej slov pravidelnú 24-hodinovú službu. „Sú tam čerpadlá, ktorú sú funkčné. Ale aj to čerpadlo má svoju kapacitu. A keď je nižšia, ako je potrebná pri takej búrke, tak proste nestíha. Odčerpá to síce vodu, ale po nejakom čase. Preto pri mimoriadnej situácii môže nastať situácia, aká sa stala v nedeľu,“ dodala.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si aj foto zo zatopeného považskobystrického podjazdu.

Považskobystrický podjazd bol zatopený: Takto to tam vyzeralo
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM