Filip Chudý Rôzne

Pocta pre Štefana Meliša (90) z Považskej: Dostalo sa mu krásneho ocenenia, FOTO

Fórum pre pomoc starším chce upozorniť na seniorov, ktorí dokážu urobiť niečo významné. Jedným z nich je aj Štefan Meliš, ktorý bol ocenený.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre Štefana Meliša (90) z Považskej: Dostalo sa mu krásneho ocenenia, FOTO
4
Galéria
Zdroj: K. Kasagrandová

Zlatá sála Bojnického zámku bola tento týždeň dejiskom slávnostného vyhodnotenia celoslovenskej ankety Senior roka, ktorú už po 13. krát zorganizovalo Fórum pre pomoc starším (FpPS). Zlatými seniormi roka 2018 sa stali manželia Ján a Jana Chorvátovci z Banskej Bystrice. Strieborným Seniorom roka 2018 sa stal 90-ročný Štefan Meliš z Považskej Bystrice, ktorý je rodákom z Papradna.

„Strieborným seniorom sa stal úžasný človek, ktorý sa dožil úctyhodných 90 rokov a napriek tomu je stále aktívny, zozbieral vyše 500 povestí z okolia Papradna a vydal s pomocou Matice slovenskej, ktorej bol celý život aktívnym členom, vyše 40 kníh a zrealizoval množstvo úžasných aktivít,“ povedala prezidentka FpPS Ľubica Gálisová.

Jeho prínos ocenila aj riaditeľka Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici Petronela Rágulová, podľa ktorej pán Meliš patrí k významným osobnostiam kultúrneho života na Považí. „Svojimi poznatkami rozšíril poznanie nášho regiónu vo viacerých vedných disciplínach – archeológii, numizmatike, histórii, etnológii, folkloristike a ďalších. Veľmi cenené sú jeho spracovania lokálnych povestí z Papradnianskej, Marikovskej a Štiavnickej doliny, ktoré pomáhajú deťom i dospelým objavovať tajomstvá našej miestnej histórie,“ konštatovala.

Ako ďalej uviedla, kniha Kráľ Matej pod Manínom, vydaná v roku 2002 Vydavateľstvom Matice slovenskej bola v tom istom roku ocenená Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky titulom „najkrajšia kniha Slovenska v kategórii Literatúra pre deti a mládež“, v roku 2018 vyšlo jej druhé vydanie. „Počas aktívneho života sa prejavil i svojou zručnosťou a estetickým cítením – pod jeho rukami vznikli mnohé drevorezby a výrobky z dreva,“ doplnila Rágulová.

Štefan Meliš je držiteľom viacerých ocenení na okresnej, regionálnej i celoštátnej úrovni. V roku 2017 mu Matica slovenská za celoživotný prínos v oblasti vedy a kultúry Slovenska udelila Zlatú medailu Ľudovíta Štúra.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Štefan Meliš (90) z Považskej je strieborným Seniorom roka: Zábery zo slávnosti
4
Galéria
Zdroj: K. Kasagrandová

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM