Filip Chudý Rôzne

Plán na modernizáciu považskobystrických hasičských zbrojníc: O ktoré ide?

Štyri hasičské zbrojnice v našom meste už dostali menšie dotácie, šesť z nich môže dostať aj väčšie. Ktoré sú v hre?

Ilustračný obrázok k článku Plán na modernizáciu považskobystrických hasičských zbrojníc: O ktoré ide?
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Považská Bystrica sa uchádza o finančné prostriedky na rekonštrukciu hasičských zbrojníc. „Tie by mohla radnica získať vďaka novej výzve na predkladanie žiadosti o poskytnutie dotácie zo štátneho rozpočtu prostredníctvom rozpočtovej kapitoly Ministerstva vnútra Slovenskej republiky,“ informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková s tým, že mesto môže získať na každú hasičskú zbrojnicu dotáciu vo výške až 30 000 eur.

Finančné prostriedky je podľa jej slov možné použiť na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu dokončenej stavby, na zvyšovanie energetickej hospodárnosti budov, ale aj na výmenu vykurovacích kotlov a telies vnútorných inštalačných zariadení či klimatizačného zariadenia.

Termín podania žiadosti bol do 6. apríla. Mesto Považská Bystrica žiada o poskytnutie dotácie pre šesť hasičských zbrojníc. Ide o hasičské objekty v Považskej Teplej, Zemianskom Kvašove, Milochove, Dolnom Moštenci, Podvaží a Praznove. Odhlasovali to mestskí poslanci.

Primátor mesta Karol Janas povedal, že pozornosť budú venovať aj ďalším zbrojniciam. „Tie by sme pripravili do druhého kola na jeseň. Teraz sme zapojili tie, ktoré boli pripravené aj z hľadiska vlastníctva pozemkov. K týmto šiestim zbrojniciam máme aj vlastníctvo pozemkov pod nimi, ostatné boli doteraz vo vlastníctve štátu, tak ich cez Slovenský pozemkový fond žiadame, aby ich previedli na mesto a hneď ako sa tak stane, budeme sa uchádzať o grant aj pre ďalšie hasičské zbrojnice, ktoré máme,“ uviedol s tým, že k dotácii chcú z mesta priložiť ďaleko viac peňazí tak, aby sa hasičské priestory naozaj zlepšili.

Považskobystrická hovorkyňa prezradila, že mesto získalo dotáciu z prostriedkov Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky určenú na zabezpečenie potrieb a akcieschopnosti štyroch dobrovoľných hasičských zborov. „Sumou po 1400 eur si polepšia dobrovoľné hasičské zbory v Zemianskom Kvašove, Považskom Podhradí, Podvaží a Orlovom. Financie môžu využiť na zabezpečenie materiálno-technického vybavenia, na osobné ochranné pracovné prostriedky pre členov DHZO, odbornú prípravu členov DHZO a zabezpečenie servisu – opravy a nákup náhradných dielov na hasičskú techniku a hasičské motorové vozidlá,“ dodala.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM