Filip Chudý Rôzne

Písali aj Matovičovi: Prečo Beluši neschválili stále MOM a ako budú testovať?

O prehodnotenie zamietavého stanoviska žiadala obec Beluša viacerých ministrov i premiéra SR. Testovanie v Beluši bude len v tejto podobe.

Ilustračný obrázok k článku Písali aj Matovičovi: Prečo Beluši neschválili stále MOM a ako budú testovať?
4
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Obec Beluša, najväčšia v Trenčianskom kraji a tretia najväčšia na Slovensku, ihneď po spustení 4. a 5. kola výzvy Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR) požiadala a prejavila záujem o vytvorenie stáleho mobilného odberového miesta (MOM) v obci, ktoré by bolo prístupné ľuďom šesť dní v týždni. Informovala o tom Jana Huliačková zo sekretariátu starostu a prednostu obce s tým, že žiadali o otvorenie dvoch stálych MOM.

Písali aj premiérovi

Ako ďalej uviedla, z MZ SR im malo prísť vyrozumenie, že nakoľko 4. a 5. kolo výzvy je určené iba pre mestá a mestské časti nad 5 000 obyvateľov (pozn. nie pre obce), v Beluši nie je možné zriadiť stále MOM.

„Hneď po obdržaní zamietavého stanoviska sme sa listom obrátili na čelných predstaviteľov vlády SR – premiéra SR a ministra zdravotníctva SR, ministra financií SR a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR, so žiadosťou o prehodnotenie stanoviska. Naša obec má viac ako 5 000 občanov. Taktiež je Beluša spádovou obcou, na úrade sme boli presvedčení, že zriadenie dvoch stálych MOM má zmysel pre našu obec, ale aj širšie okolie,“ povedal Patrik Štrbák, prednosta Obecného úradu Beluša.

Vyjadrenie ministerstva

Hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová pre Dnes24 uviedla, že Beluša nespĺňa jednu zo základných podmienok výzvy, ktorá uvádza minimálny počet obyvateľov v danom meste. „To však nebráni k zriadeniu odberného miesta mimo režimu MOM so zmluvou s MZ SR,“ ozrejmila.

Okrem týchto miest, ktoré sú zriadené na základe výziev ministerstva zdravotníctva, jednotlivé samosprávy zriaďujú ďalšie odberové miesta. V danom prípade sa žiada o povolenie regionálny úrad verejného zdravotníctva a je potrebné splniť stanovené podmienky. Doplnila hovorkyňa s tým, že aktuálne je k dispozícii na celom Slovensku 760 antigénových odberných miest so zmluvou s MZ SR. Celkový počet MOM je však vyšší, keďže MOM zriaďujú aj jednotlivé samosprávy v spolupráci s MV SR, po schválení RÚVZ.

Sobotné testovanie

Po zamietnutí požiadavky stálych MOM v obci Beluša chcelo vedenie obce podľa slov Huliačkovej pre občanov zabezpečiť pravidelnú externú výjazdovú MOM trikrát do týždňa (pondelok, streda, piatok), ale aj s tým boli problémy, preto museli zrušiť naplánované termíny testovania počas tohto týždňa.

Bez možnosti testovania v Beluši však verejnosť nezostane. Pre občanov bude od soboty 20. februára zabezpečené testovanie na troch odberových miestach (telocvičňa ZŠ, budova bývalej školskej jedálne a KD Beluša) každú sobotu v čase od 8.00 do 20.00 hod., s prestávkami 12.00 – 13.00 hod. a 17.00 – 17.30 hod.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM