Filip Chudý Rôzne

Pekné výsledky: Maturanti z Považskej medzi najlepšími v kraji

Veľmi dobré maturitné výsledky dosiahli žiaci z Považskej Bystrice v cudzích jazykoch. Ktoré školy patrili medzi špičku?

Ilustračný obrázok k článku Pekné výsledky: Maturanti z Považskej medzi najlepšími v kraji
Zdroj: TASR

Do externej časti maturitnej skúšky sa v tomto školskom roku zapojilo 707 stredných škôl, z toho bolo 637 s vyučovacím jazykom slovenským, 41 s vyučovacím jazykom slovenským a maďarským, 28 s vyučovacím jazykom maďarským a jedna škola s vyučovacím jazykom ukrajinským. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) zverejnil na svojej stránke výsledky každej školy vo všetkých predmetoch, ktorých sa školy zúčastnili. Každý žiak povinne maturoval z jedného cudzieho jazyka, na výber boli anglický, nemecký, ruský, francúzsky, španielsky a taliansky jazyk.

Žiaci gymnázií povinne maturovali z cudzieho jazyka na vyššej úrovni náročnosti (B2). Žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií si mohli vybrať medzi úrovňami B1 (nižšia) a B2 (vyššia úroveň). No a výsledky v cudzích jazykoch dopadli aj po roku pre považskobystrické školy výborne. Pre pripomenutie, minulý rok mali žiaci obchodnej akadémie (OA) z nemeckého jazyka úroveň B1 druhý najlepší výsledok na Slovensku (77,3 %). Súkromná hotelová akadémia (SHA) Považská Bystrica mala dokonca z anglického jazyka (úroveň B1) priemernú úspešnosť svojich maturantov na úrovni 90 %, čo bol najlepší výsledok z celého Slovenska.

OA v Považskej Bystrici mala z nemčiny (B1) tento rok priemernú úspešnosť 60,6 %, čo je jasne najlepší výsledok v kraji a 11. na Slovensku. V rámci angličtiny (B1) boli najúspešnejší v kraji maturanti našej SHA (67,5 % – 22. na Slovensku), tesne za nimi boli žiaci súkromnej OA z nášho mesta (67,1 %).

Nad slovenským priemerom v angličtine (B1 – 53,9 %, B2 – 63,4 %) boli na úrovni B1 aj považskobystrickí maturanti z OA (64,5 %) a na úrovni B2 žiaci z SOŠ strojnícka (68,3 %). Čo sa týka nemčiny, žiadna ďalšia považskobystrická stredná škola nebola počas tohtoročných maturít nad národným priemerom, a to na oboch úrovniach (B1 – 39,4 %, B2 – 62,0 %).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM