Filip Chudý Rôzne

Papradno medzi prvými na Slovensku: Škôlkari sa majú z čoho tešiť, FOTO

Škôlkari v Papradne sa nebudú len hrať, ale vďaka novému projektu sa budú rozvíjať ich technické zručnosti. Akým spôsobom?

Ilustračný obrázok k článku Papradno medzi prvými na Slovensku: Škôlkari sa majú z čoho tešiť, FOTO
7
Galéria
Zdroj: Obec Papradno

Základná škola s materskou školou v Papradne sa zapojila do projektu technické škôlky, ktorého cieľom je hravou formou podporovať a rozvíjať technické myslenie, kreativitu a manuálne zručnosti detí. „Škôlkari v Papradne sa len od začiatku roka učia v nových priestoroch a už sa vybavenie ich tried opäť vynovilo. Do tried im pribudli dielenské stoly, na v ktorých si budú cibriť svoje zručnosti a získavať vzťah k remeslu. Pastelky, hračky a knižky tak budú striedať s kladivkami, hoblíkmi či dlátami,“ informovala Zuzana Burdejová, samostatná odborná referentka pre samosprávu obce Papradno.

„My učíme deti k tomu, aby samostatne rozmýšľali, aby pochopili princíp a aby pracovali tímovo. Tu nejde o to, aby deti rozumeli technike, ale aby vnímali svet a technika sa stala pre ne hrou,“ priblížil manažér projektu Peter Beck s tým, že prvotným pozitívom je to, že v prvej fáze sa vyškolia učiteľky, ktoré sa stanú lektorkami. Projekt neskončí v materskej škole, ale je naviazaný aj na následné vzdelávanie v základnej škole. Staršie deti zapájajú mladšie, pričom vzniká celoživotný cyklus majúci ambíciu pokračovať až na strednú či vysokú školu.

„Realizácia začne v materskej škole a postupne sa bude presúvať do základnej školy. Deti sa budú učiť používať skutočné náradie – kladivká, hoblíky, dláto, zverák, čo je pre deti veľké lákadlo. Pomocou náradia si môžu vytvoriť vlastný výrobok z dreva, papiera či textilu, pracovať podľa návodu, alebo vlastnej fantázie,“ vysvetlila Helena Gardoňová, zástupkyňa pre materskú školu s tým, že učiteľky už absolvovali prvé vzdelávanie.

Projekt technických škôlok funguje na Slovensku už štyri roky. Prvými zapojenými samosprávami boli Poprad a Prievidza. V súčasnosti fungujú v piatich mestách a zapojených je dvesto detí. Papradno bude jednou z troch obcí na Slovensku, ktorej škôlka sa zapojila do tohto projektu. „Som rád, že sa obec môže podieľať na projekte, ktorý do budúcna určite prinesie ovocie v tom, že prebudí u detí záujem o technické smery, ktoré sú podľa môjho názoru v súčasnosti zaznávané,“ vyjadril sa starosta obce Roman Španihel.

Podľa jeho slov boli Považské strojárne svetoznámym strojárskym podnikom, kde pracovalo veľa šikovných ľudí aj z Papradna a generačne sa remeslo prenášalo z pokolenia na pokolenie, no zmeny v spoločnosti priniesli so sebou aj úpadok technických smerov. „V škôlke máme 74 detí a týmto projektom si budú denne, hravou formou zdokonaľovať technické zručnosti a podprahovým vnímaním rozvíjať aj logické myslenie. Verím, že si touto nenútenou formou vybudujú vzťah k technickým veciam, manuálnej zručnosti, logickému mysleniu a že im to pomôže aj do ďalšieho života,“ dodal starosta Papradna.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Slávnostné otvorenie technickej škôlky na ZŠ s MŠ Papradno: Zábery z neho
7
Galéria
Zdroj: Obec Papradno

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM