Filip Chudý Rôzne

Pády Považskobystričanov na šmykľavej lávke: Sťažnosti na zimnú údržbu

Nespokojnosť obyvateľov Považskej Bystrice so zimnou údržbou sa dostala aj na pôdu zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Pády Považskobystričanov na šmykľavej lávke: Sťažnosti na zimnú údržbu
Zdroj: Facebook.com/Doprava v Považskej

Na decembrovom Mestskom zastupiteľstve v Považskej Bystrici vystúpil poslanec Andrej Péli (nezávislý), ktorý tlmočil kompetentným zamestnancom radnice a tiež primátorovi Karolovi Janasovi (zvolený za Smer-SD, SNS, SZ) nespokojnosť obyvateľov mesta so zimnou údržbou hlavne na chodníkoch.

Klzisko na lávke

„Prišlo mi kvantum správ od Považskobystričanov o tom, že hoci bolo len pár mrazivých dní, zimná údržba bola opäť nezvládnutá,“ povedal.

Nezávislý poslanec za Rozkvet aj menoval ulice na sídlisku, kde sa vyskytli problémy – ČSA, Helenská, Východná. „Ešte viac nespokojných podnetov prišlo o údržbe komunikácie za štátnym archívom. A úplne najviac sťažností prišlo na lávku, ktorá spája Rozkvet a Hliníky. Tam to bolo doslova klzisko. Viacerí občania tam spadli,“ pripojil.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Sľubovali protišmykovú

V tejto spojitosti sa Péli verejne pýtal, či prišlo k úprave povrchu na lávke, ako bolo sľubované. „Myslím, že to firma dostala v rámci kolaudačného rozhodnutia nejakým spôsobom príkazom,“ doplnil.

Primátor Janas však na túto otázku na zastupiteľstve neodpovedal, vyjadril sa len celkovo k zimnej údržbe: „Môže byť problém, ale ku mne sa nie všetko musí dostať. Ak je vážny problém so zimnou údržbou, prosím operatívne kontaktuje zamestnancov úradu, ktorí to majú na starosti. Oni to budú riešiť, keďže majú priamy kontakt na Megawaste. Mesto nevlastní technické služby, keďže sa v minulosti sprivatizovali a teraz si musíme objednávať súkromníkov.“

Na pripomenutie, túto lávku otvorili v čase komunálnych volieb 2018, pričom sa vtedy hovorilo, že bude na ňu aplikovaný špeciálny protišmykový nástrek. Mesto za túto lávku neskôr dostalo dve pokuty za pochybenia a protizákonné konanie.

Správy z Považia

Limit na údržbu

Pre zaujímavosť, na miestnych komunikáciách a chodníkoch zaradených v Považskej Bystrici do prvého poradia dôležitosti je potrebné zahájiť výkon zimnej údržby ihneď, ako bol zistený zhoršený stav. Odstránenie snehových vrstiev a posyp má byť zabezpečený do štyroch hodín od začiatku nepriaznivej situácie. Na komunikáciách a chodníkoch zaradených do druhého poradia dôležitosti by mal byť zhoršený stav odstránený do šiestich hodín. Drvivá väčšina mestských komunikácií spadá do týchto dvoch kategórií.

Ako je to presne rozdelené, to si môžete pozrieť v galérii. Podľa toho zistíte, do koľkých hodín má byť upravená cesta a chodník pri vašom dome. Sťažnosti teda môžu vzniknúť až vtedy, keď sa časový limit nesplní.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Mapa zimnej údržby v Považskej: Takto rozdelili cesty a chodníky podľa priority
21
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM