Filip Chudý Rôzne

Padať zo strechy by už viac nemalo: Opravujú telocvične v Považskej, FOTO

Na známej škole v centre Považskej Bystrici boli telocvične vo veľmi zlom stave. Opravovať ich chceli už minulý rok. Prečo sa robia až teraz?

Ilustračný obrázok k článku Padať zo strechy by už viac nemalo: Opravujú telocvične v Považskej, FOTO
26
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Základná škola Stred v Považskej Bystrici sa dočká v najbližších mesiacoch rekonštrukcie striech na oboch jej telocvičniach, potvrdil to primátor mesta Karol Janas. Ten priznal, že hoci sa v 90. rokoch minulého storočia už rekonštruovali, bolo to podľa jeho slov nešťastným spôsobom, keďže sa neurobili parozábrany a celé to začalo postupne korodovať. Zašlo to dokonca tak ďaleko, že zo strechy začali odpadávať jej časti. Najznámejší je prípad z februára 2017, keď došlo k samovoľnému pádu časti strešnej konštrukcie, išlo o časť skorodovaného trapézového plechu s betónovou zálievkou.

Aj preto sa hovorilo, že rekonštruovať sa bude už v septembri 2017, dokonca poslanci v auguste 2017 na mimoriadnom zastupiteľstve schválili návrh zmeny rozpočtu mesta, ktorý bol vtedy predložený z dôvodu potreby urýchleného riešenia a odstránenia havarijného stavu strechy telocvične ZŠ Stred a na krytej plavárni. Primátor posun začiatku prác na jún 2018 zdôvodnil tým, že keďže im statici dovolili používať telocvične v obmedzenom režimu, nechceli narušiť vyučovací proces. Navyše boli vypísané grantové schémy, preto si mesto počkalo na získanie grantu, aby celú sumu nemuselo platiť z mestskej pokladnice.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo získať slušnú dotáciu 109 000 eur. Celkové náklady budú 162 000 eur, pričom zvyšok doplatí mesto. No je to dobrý príspevok z rozpočtu, lebo dostaneme telocvične do stavu, keď budú slúžiť ešte dlhý čas. Do konca letných prázdnin budú obe telocvične hotové,“ povedal Janas s tým, že žiadajú o dotáciu aj na opravu paluboviek, pričom ak s ňou uspejú, chcú práce nastaviť tak, aby sa do septembra všetko stihlo.

Podľa slov riaditeľky školy Oľgy Zbitovskej začali s prácami 1. júna, pričom zatiaľ ide všetko podľa plánu. „Od tohto termínu telesná výchova na škole neprebieha v telocvičniach, ale využívame vonkajšie ihriská a deti majú tiež rôzne pohybové aktivity v rámci mesta. Ide o turistiku a pod.,“ doplnila s tým, že počas tohto školského roka využívali obe telocvične, ktoré mali zabezpečené. Stolní tenisti, ktorí trénujú na ZŠ Stred, ešte druhú telocvičňu využívajú na tréningy, ale len do začiatku prác na nej.

Aktuálne sa pracuje na telocvični číslo jeden, ktorá je vo viditeľne horšom stave. Diery v streche a celkový jej stav si môžete pozrieť aj vo fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Telocvične ZŠ Stred vo veľmi zlom stave: Pozrite, ako aktuálne vyzerajú
26
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM