Samospráva

Otvorenie dozorných rád mestským poslancom: Sú opatrní, chcú si počkať na realitu

Považskobystrickí poslanci budú mať možnosť si v mestských podnikoch overiť ich otvorenosť a transparentnosť. No samotní poslanci zdôrazňujú, že to bude záležať od rozsahu poskytnutých informácií.

Ilustračný obrázok k článku Otvorenie dozorných rád mestským poslancom: Sú opatrní, chcú si počkať na realitu
Zdroj: Dnes24.sk

V stredu sme priniesli správu o tom, že mesto Považská Bystrica otvorí dozorné rady vo všetkých spoločnostiach mesta pre mestských poslancov, čím by sa podľa vedenia mesta mala zvýšiť otvorenosť a transparentnosť mestských podnikov. „Časť poslancov dlhodobo žiada podrobné informácie o činnosti mestských spoločností a my nevidíme žiaden dôvod, aby sme im niečo tajili,“ povedal primátor Karol Janas.

Prekvapenie z médií

Čo si o tomto kroku myslia niektorí poslanci, to sme zisťovali priamo od nich. „Trošku ma prekvapilo, že som sa o tomto kroku dozvedel z médií, no každopádne vítam opatrenia, ktoré napomôžu zvýšiť transparentnosť. Vyzerá to tak, že naše opakované požiadavky z rokovaní finančnej komisie smerom k správam o hospodárení mestských spoločností budú konečne vypočuté,“ povedal nezávislý mestský poslanec Andrej Péli.

Prišla s tým minulý týždeň

„Pozitívne hodnotím vôľu mestského úradu otvoriť dozorné rady mestských spoločností a príspevkových organizácií mesta. Najmä, keď len minulý týždeň som smerovala takúto výzvu na všetkých poslancov, vrátane viceprimátorov mesta pre pripravenie informatívnych správ o hospodárení mestských spoločností, o plnení rozpočtu mesta a rozpočtových opatreniach primátora na mestské zastupiteľstvo,“ vyjadrila sa nezávislá poslankyňa Považskej Bystrice Monika Bandúrová.

Považskobystričania si dávno zaslúžia vedieť viac

„Musíme si ale počkať, čo prinesie skutočná prax. Zatiaľ sa bavíme len o tlačovej správe a nepoznáme bližšie detaily. Všetko závisí od rozsahu informácií, ktoré sa stanú verejne dostupnými. Samozrejme, že existuje obchodné tajomstvo, ale Považskobystričania si už dávno zaslúžili vedieť viac než len jednu sumu z rozpočtu a druhú zo záverečného účtu,“ dodal Andrej Péli.

Verí, že nejde o marketingový ťah

Opatrnosť k tomuto kroku vyjadrila aj opozičná poslankyňa Monika Bandúrová: „Chcem si ale počkať na spôsob, akým bude otvorenie spoločnosti prebiehať a nakoľko budeme mať ako poslanci možnosť získať reálne informácie o hospodárení spoločností. Výzva, s ktorou prišiel primátor, prišla totiž bez akejkoľvek diskusie s poslancami a tento návrh nám nebol formálne predstavený a doposiaľ ani komunikovaný. Verím teda, že zo strany úradu nepôjde iba o marketingové riešenie a budeme mať možnosť reálnej kontroly spoločností a zároveň budeme mať aj písomné správy o hospodárení, aby sa so situáciou mohli oboznámiť aj občania tohto mesta.“

Môže vás zaujímať:

Poslanci budú kontrolovať mestské podniky: Toto im odkazuje primátor

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM