Rôzne

Okolo Nosickej priehrady sa bude búrať: Všetky stavby musia ísť preč!

Slovenský vodohospodársky podnik rieši pobrežné pozemky, stavby v ochrannom pásme musia užívatelia odstrániť.

Ilustračný obrázok k článku Okolo Nosickej priehrady sa bude búrať: Všetky stavby musia ísť preč!
15
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Podmaník

Stavebné objekty (altány, kôlne, unimobunky, maringotky, suché WC, prístrešky a iné) v ochrannom pásme vodných nádrží (VN) budú musieť ich majitelia odstrániť. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) zároveň poslal užívateľom pobrežných pozemkov návrhy na uzatvorenie nájomných zmlúv. V prípade VN Nosice v Považskobys­trickom a Púchovskom okrese ide o niekoľko desiatok prípadov.

Ochranné pásmo

Ako informoval hovorca SVP Marián Bocák, zámerom je upraviť pravidlá vo výške nájomného. Spôsob výpočtu nájomného bol usmernený minulý rok v zmysle manuálu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

„Správcom VN Nosice bolo určené ochranné pásmo v rozsahu šírky päť až 12 metrov od maximálnej prevádzkovej hladiny vodnej nádrže. Dôvodom odstránenia stavieb je v prípade potreby zabezpečenie prejazdu ťažkých mechanizmov po pobrežnom pozemku (pri výkone správy na VN Nosice) a zároveň zabezpečiť voľný prístup na pobrežné pozemky,“ uviedol Bocák.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Suma za prenájom

Ako dodal, návrhy na uzatvorenie nájomných zmlúv sa netýkajú iba VN Nosice, ale všetkých vodných stavieb v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku na Slovensku.

„Každý odštepný závod SVP oslovuje takýmto spôsobom dotknutých užívateľov samostatne. Snahou je v zmysle spoločného plánu MŽP a SVP zabezpečiť jednotný prístup k pobrežným pozemkom pre každého a zároveň zabezpečiť bezproblémovú údržbu,“ doplnil hovorca.

Cieľom SVP je podľa neho odstrániť respektíve, ak je to možné, legalizovať objekty a stavby, ktoré sa nachádzajú bez potrebných povolení na pozemkoch v správe SVP. Suma za prenájom jedného štvorcového metra pobrežných pozemkov je 1,05 eura, v zmysle vnútropodnikového predpisu je rovnaká na celom Slovensku.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM