Filip Chudý Futbal

Odhalili manipuláciu vo futbale: Padlo aj meno kapitána Považskej Bystrice!

Disciplinárna komisia SFZ spustila disciplinárne konanie a predbežným ochranným opatrením pozastavila dočasne činnosť 12 osobám kvôli možnej korupcii.

Ilustračný obrázok k článku Odhalili manipuláciu vo futbale: Padlo aj meno kapitána Považskej Bystrice!
Zdroj: Milan Kováčik

Slovenskému futbalovému zväzu sa v úzkej spolupráci s Národnou protikorupčnou jednotkou – expozitúra východ podarilo odhaliť manipuláciu stretnutí v najvyšších súťažiach. Informoval o tom samotný SFZ na svojej stránke. „Slovenský futbal je súčasťou spoločnosti, ktorej súčasťou je žiaľ aj korupcia. Všetko je to v ľuďoch. Môžem ale verejne garantovať, že na tejto pôde sa nebude nič zametať pod koberec,“ uviedol prezident SFZ Ján Kováčik na utorkovej tlačovej konferencii, ktorej témou boli konkrétne fakty v novej korupčnej záležitosti.

Zväz uviedol, že podstatou nezákonných aktivít bola manipulácia najmä za účelom výhry v stávkovaní. Takmer všetky uvedené zápasy boli ovplyvnené prostredníctvom organizovanej skupiny, zloženej z občanov Ukrajiny, ktorá bola počas policajnej akcie zadržaná a momentálne je šesť jej členov vo vyšetrovacej väzbe s obvinením z trestného činu športovej korupcie. Podrobnejšie informácie o stotožnení týchto osôb sú plne v kompetencii NAKA.

Futbalsfz.sk tiež prezrádza, že na základe zozbieraných dokladov, informácií a dokumentácie odovzdalo oddelenie integrity SFZ podnet disciplinárnej komisii, ktorá začala disciplinárne konanie, zriadila senát pre ochranu integrity v súlade s disciplinárnym poriadkom a predbežným ochranným opatrením dočasne pozastavila činnosť jedenástim hráčom a jednému trénerovi.

Je medzi nimi podľa SFZ aj Lukáš Mravec z TJ Iskra Borčice, čiže klubu, pod ktorého hlavičkou hrali na jar považskobystrickí futbalisti v tretej lige. MŠK Považská Bystrica totiž prebrala treťoligovú licenciu Borčíc. Mravec bol na jar dokonca kapitánom tímu, ktorý hral v jarnej časti v našom meste. Patril do skupiny hráčov, ktorá po fúzii klubov zostala z pôvodného kádra Borčíc.

Pozastavenú činnosť má spolu s ním aj ďalší bývalý hráč OFK Teplička nad Váhom Peter Kosa (ide ešte o zápas spred dvoch rokov, keď v OFK Mravec vtedy hrával), ďalej hráči MŠK Rimavská Sobota Matej Vargic, Peter Petrán a Marek Prošovský, hráč FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble Michal Pintér, bývalí a súčasní hráči Partizána Bardejov Richard Novák, Ladislav Šosták, Michal Hamuľak, Vladimír Staš, Vladimír Andraščík a bývalý tréner Partizána Bardejov Jozef Kukulský.

Organizátori manipulatívneho konania si podľa stránky SFZ vopred vytipovali hráčov, ktorým ponúkli konkrétny druh nelegálnej aktivity. „Vyberaní boli podľa logickej schémy, oslovovali najmä brankárov, stredných obrancov a kapitánov-lídrov tímu. Pokiaľ futbalisti súhlasili, bola im odovzdaná polovica dohodnutej sumy pred zápasom a druhá po ňom. Čiastky sa pohybovali rádovo v tisícoch eur,“ píše sa na zväzovej stránke

Najzávažnejšie sú podozrenia z manipulácie týchto zápasov:

  1. MŠK Rimavská Sobota – OFK Teplička nad Váhom 3:2, sezóna 2015/16, dátum zápasu 21.5.2016
  2. FK Poprad – MŠK Rimavská Sobota 4:0, 2015/16, 5.6.2016
  3. Partizán Bardejov – MFK Skalica 1:2, 2016/17, 24.5.2017
  4. FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble – AS Trenčín 0:2, 2016/17, 1.4.2017
  5. Partizán Bardejov- FC Nitra 0:1, 2016/17, 31.5.2017
  6. MŠK Žilina – FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble 2:0, 2017/18, 28.10.2017

V uvedených stretnutiach šlo o podozrenie z manipuláciealebo o pokus o manipuláciu stretnutí hráčmi OFK Teplička nad Váhom, MŠK Rimavská Sobota, FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble a Partizán Bardejov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM