Filip Chudý Rôzne

Očkovanie učiteľov: Minister Krajčí sa vyjadril aj smerom k Považskej Bystrici

V Považskej Bystrici mali v pláne očkovať učiteľov v športovej hale. Minister zdravotníctva vysvetľuje, prečo nepridali ďalšie vakcinačné centrá.

Ilustračný obrázok k článku Očkovanie učiteľov: Minister Krajčí sa vyjadril aj smerom k Považskej Bystrici
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Riaditelia škôl počas štvrtka alebo piatka (12. 2.) dostanú link s registráciou na očkovanie, cez ktorý sa budú môcť nahlásiť učitelia. Následne sa rozdelia do očkovacích centier. Oznámil to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Cez víkend sa začne s očkovaním pedagogických zamestnancov do 55 rokov vakcínou od AstraZeneca. Zamestnanci nad 55 rokov sa budú očkovať od pondelka 15. februára, pričom prihlasovanie sa spustí nasledujúce dni.

Vakcinačné centrá

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) povedal, že ministerstvo školstva zabezpečilo zoznam, ktorých učiteľov sa očkovanie bude týkať. Zamestnanci budú podľa Gröhlinga prerozdelení do dvoch skupín – do 55 rokov a nad 55 rokov.

Očkovať sa začne cez víkend podľa slov Krajčího v Bratislave, Trenčíne, Prešove, Košiciach, Martine, Žiline, Trnave, Liptovskom Mikuláši a Dolnom Kubíne. Vakcinačné centrá počas týždňa od 15. do 19. februára budú v Nitre a Banskej Bystrici. Očkovanie bude trvať nasledujúce tri víkendy.

Rozhoduje efektívnosť

Možnosť zaočkovať učiteľov proti ochoreniu COVID-19 iba v krajských mestách (bude to nakoniec aj v troch iných, pozn.) považuje považskobystrická radnica za nelogické. Samospráva spolu s nemocnicou chceli v stredu požiadať o výnimku a učiteľov tak očkovať „doma“. Konkrétne na to plánovali využiť športovú halu.

Otázku o Považskej Bystrici a ďalších samosprávach dostal vo štvrtok na tlačovej konferencii aj Krajčí. „My my sme boli radi, ak by sa otvorilo čo najviac vakcinačných centier, lenže všetko záleží od počtu vakcín. Každá jedna samospráva chce na to aj financie, čiže sa treba pozerať aj na efektívnosť,“ povedal s tým, že by nebolo efektívne, ak by bolo v každom väčšom meste.

Prísne protokoly

Považská Bystrica je však na tom s cestovaním za očkovaním ešte dobre, horšie to vychádza pre východ Slovenska, kde to bude len v Prešove a Košiciach. Preto dostal minister aj otázku, či neplánujú pridať ďalšie mestá ako vakcinačné centrá pre učiteľov, keďže vakcína AstraZeneca nie je taká náročná na skladovanie.

„Ono sa to ľahko povie, ale ťažšie realizuje. Pri distribúcii vakcín sú potrebné prísne protokoly. Vzhľadom na počet očkovaných učiteľov je takéto rozdelenie vakcinačných centier v tejto chvíli najefektívnejšie. Ak niekto musí kvôli tomu cestovať, ospravedlňujeme sa mu. Navyše vakcinačné centrá si na to vyhradili čas a zabezpečili lekárov a zdravotníkov, za čo im ďakujeme. Vďaka tomu môžeme očkovať učiteľov skôr,“ odpovedal Krajčí.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM