Filip Chudý Iné športy

Obrovský úspech Považskobystričana Rasťa (22): V Európe medzi najlepšími, FOTO

Horský cyklista Rastislav Baránek dosiahol v zjazde svoj doteraz najväčší úspech v kariére. Čo sa mladému Považskobystričanovi podarilo?

Ilustračný obrázok k článku Obrovský úspech Považskobystričana Rasťa (22): V Európe medzi najlepšími, FOTO
7
Galéria
Foto: Piotr Staroń / Zdroj: Kellys Factory Team

Počas uplynulého víkendu v rakúskom Leogangu vyvrcholil päťdielny seriál Európskeho pohára (EP) horských cyklistov v zjazde „iXS European Downhill Cup“ (EDC). Obrovský úspech v konečnom poradí dosiahol 22-ročný Považskobystričan Rastislav Baránek. Člen Kellys Factory Teamu v ňom obsadil konečné tretie miesto. Víťazom sa stal Jure Žabjek zo Slovinska a druhý bol Čech Ondřej Štepánek. Baránek síce v Leogangu na preteky pre zdravotné problémy nenastúpil, ale postupne bol v pretekoch EP 6. (Kranjska Gora), 4. (Willingen), 13. (Schladming) a v českom Špičáku dokonca vyhral.

Konečné tretie miesto je o to cennejšie, že v tejto sezóne EDC bodovalo dokopy až 187 jazdcov. „Na preteky EP chodí veľmi veľa cyklistov, keďže je to prestížne podujatie. O to viac si vážim konečný výsledok. Pred sezónou som ani nemyslel, že by sa mi niečo také mohlo podariť. No ako sa sezóna vyvíjala, začal som si uvedomovať, že by to mohol byť super výsledok, pričom už len účasť v top 5 by bola výborná. Tretie miesto je fantastické a som zaň veľmi rád,“ povedal Baránek.

„Je to doteraz najväčší úspech v mojej kariére. Aj víťazstvo na pretekoch v Špičáku si vážim, ale tretie miesto v celkovom hodnotení je o niečo vyššie, keďže to odzrkadľuje celú sezónu a nie iba jeden vydarený deň,“ prezradil úspešný horský cyklista z nášho mesta.

Pred sezónou mal pritom za cieľ ísť každé kolo EP, čo sa podarilo, no a dúfal aspoň v miesto v top 10 konečného hodnotenia. Ak by bol pritom fit, mohol cez víkend v Rakúsku zabojovať aj o výsledné druhé miesto, ale zdravie bolo proti. „Celý týždeň som ležal v posteli, keďže som mal zápal osmičiek, rastú mi totiž zuby múdrosti. Trochu sa mi to skomplikovalo a týždeň som nebol schopný jesť. Cez víkend to potom na mňa doľahlo a radšej som preteky vynechal,“ konštatoval Baránek s tým, že predchádzajúce problémy sú už našťastie za ním a koleno je po páde v Špičáku v poriadku.

Preteky v Rakúsku boli preňho v tejto sezóne akoby zakliate, keďže aj v Schladmingu, kde bol nakoniec 13., sa podľa jeho slov dalo urobiť viac a chcel tam skončiť v najlepšej desiatke. Pravidlá EDC sú postavené tak, že najhorší víkend v sezóne sa škrtá, čiže Baránkovi sa nerátali do konečného poradia posledné preteky EP, kde nastúpil len v kvalifikácii. V tejto sezóne ho ešte čaká posledné kolo Slovenského pohára, potom si dá dva týždne voľno a následne mu začne zimná príprava. „V budúcej sezóne bude prioritou EP, majstrovská Slovenska a európske podujatia Svetového pohára,“ dodal s tým, že ďakuje rodine, tímu, podporovateľom a fanúšikom za podporu.

Rasťo Baránek z Považskej so životným úspechom: Zábery z finálových pretekov
7
Galéria
Foto: Piotr Staroń / Zdroj: Kellys Factory Team

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Seniori z Považskobys­trického okresu to rozbalili: VIDEO a FOTO z olympiády

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM